Hrvatski radio

Radio Osijek

Obilne kiše danas potopile našičko područje

19.07.2021.

18:25

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Mario Filipović

Foto: Mario Filipović

Foto: - / -

Velike količine kiše koje su danas poslijepodne pale na našičkom području potopljene su ceste, polja, gospodarski objekti i kuće. Mnogi potoci postali su prave bujice koje se izlijevaju iz svog korita. Na terenu su sve žurne službe. Od petka je na tom području palo je 128 litara kiše po m².

U Seoni se, kako doznajemo, urušila jedna kuća.
Željko Kovačević, načelnik Općine Donja Motičina je izjavio da je voda ušla u nekoliko kuća, unatoč pokušajima pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava da vrećama pijeska zaustave bujicu. Upozorava da se mora nešto riješiti, jer često imaju problema kod svake jače kiše - s okolnih brda, zbog velikog rušenja šuma, voda se ne zadržava, nego se snažno slijeva u naselja. Nakon što su pokušali obraniti kuće, vatrogasci će građanima pomagati kod ispumpavanja bunara i podruma
Zbog prodiranja vode u trafostanicu kod našičke vojarne, vojarna, Martin i Šipovac do daljnjega su bez struje, javlja Radio Našice. Ekipe Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Našice su na terenu. Prema riječima Danijela Matkovića iz JVP-a Našice, poplavljene su kuće u mjestima Zoljan i Martin, a vode ima i u Breziku. "Osigurane su vreće s pijeskom i situacija na terenu je pod kontrolom", rekao je Matković.
Na terenu je i gradonačelnik Krešimir Kašuba: "Loša je situacija, predvidivo ili ne o tome možemo polemizirati. Obišao sam sva kritična mjesta, kritično je bilo u Martinu, Breziku gdje sada ide na bolje, i u Zoljanu je izuzetno loša situacija. U jednoj obiteljskoj kući je metar i pol vode, u crkvi je pola metra vode i podrumi su poplavljeni. Podigli smo sve raspoložive strojeve svih firmi na našem području, a zvao sam i direktora  Hrvatskih voda Osijek Željka Kovačevića koji je sada tu na terenu. Jedino trajno rješenje za ovakve ekstreme su, kako je  rekao gosp. Kovačević, akumulacije za koje postoje idejna rješenja. Pohvaljujem i JVP koja je prva izišla, koja je mobilizirala sve DVD-ove i svi su na terenu u obavljanju ovog mukotrpnog posla. Svi su u pripravnosti, a direktor Hrvatskih voda rekao je da će se dovesti pumpe i s područja Osijeka ako bude potrebno", izjavio je Kašuba.
"Protiv velikih količina oborina teško se boriti, ali stanje se smiruje, vodni val se smanjuje", rekao je direktor Hrvatskih voda Osijek Željko Kovačević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.