Hrvatski radio

Radio Osijek

Objavljen „rat” divljim odlagalištima otpada

29.01.2022.

07:51

Autor: Radio Osijek/TM

Čišćenje divljih deponija

Čišćenje divljih deponija

Foto: Unikom Osijek / -

Unikomovi djelatnici Radne jedinice "Javna higijena" u proteklih desetak dana uklonili su više od 20 prostornih metara (ili gotovo četiri tone) otpada bačenog „na divlje” u kanale uz cestu, šumskih prolaza na zelenim površinama, a javnost su s tim upoznali objavom fotografija na društvenim mrežama.

Nakon što su očistili veliki divlji deponij koji je nastao na prtenom putu sa zapadne strane Pampasa, s kojeg su odvezli oko 2000 kilograma otpada, Unikomova „Javna higijena” uklonila je i divlje odlagalište u blizini velikog trgovačkog centra u Svilajskoj ulici, odakle su odvezli 4 m3 otpada. Tjedan su završili čišćenjem gomila smeća koje su nesavjesni građani odbacili tamo gdje mu nije mjesto u Retfali i u Južnom predgrađu, kod Poljoprivrednog instituta.

„Na naše veliko razočaranje, kao svaki put kad se ukaže divlji deponij, na lokaciji između Kapelske i Vilajske ulice, našao se nepravilno odložen otpad. A da ironija bude još veća, ova se "neslavna hrpa" nalazila nedaleko Reciklažnog dvorišta "Retfala", gdje se BESPLATNO može odložiti otpad na siguran i neškodljiv način. Djelatnici "Javne higijene" uklonili su i odvezli s ove lokacije oko 2 m³ otpada”, stoji u objavi na Facebook profilu Unikoma. 

No, samo sat kasnije fotografijama su oprimjerili što su nekoliko dana morali ukloniti u Južnom predgrađu, kod Poljoprivrednog instituta: „U okolnim odvodnim kanalima, na cesti i na zelenim površinama bilo je razbacano doista svašta – od plastičnih cijevi, dječjih pelena, aluminijske i plastične ambalaže, automobilskih naplataka do kutija, stiropora i, naravno, plastičnih vrećica nepoznatog sadržaja. Čišćenje ovog povećeg divljeg deponija potrajalo je nekoliko dana i to sa svom raspoloživom velikom i malom mehanizacijom, da bi se na kraju sve počistilo i ručno. Mukotrpan posao, koji zahtijeva puno vremena, strojeva i ljudi, na niskim temperaturama zraka, a pored tri reciklažna dvorišta gdje se isti otpad može odložiti bez naknade i ekološki prihvatljivo!?”, ustvrđuju iz Unikoma.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.