Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica 3. gardijske brigade

26.04.2023.

15:18

Autor: HRT Radio Osijek

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U subotu, 29. travanja održat će se svečanost obilježavanja 32. godišnjice osnutka 3. gardijske brigade Kune. Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Osijeku istaknut je velik doprinos brigade u obrani Hrvatske gdje je tijekom Domovinskog rata poginuo 391 njezin pripadnik, a još 15 je nestalo. Najavljen je i program proslave 

3. gardijska brigada "Kune" utemeljena je 29. travnja 1991. godine kao jedna od četiri gardijske brigade u sastavu Hrvatske vojske. Tijekom Domovinskog rata njeni su pripadnici sudjelovali na gotovo svim bojištima u Hrvatskoj, a najveći su doprinos dali u obrani Vukovara. "Nažalost", rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade - Kune Tihomir Kmet, "u domovinskom ratu je poginuo 391 pripadnik, a 15 se još uvijek vode kao nestali". Govoreći o svečanosti obilježavanja 32. godišnjice osnutka brigade, Kmet je rekao da će se 29. travnja u 9 sati služiti sveta misa za poginule i nestale pripadnike, a nakon toga u Sveučilišnom kampusu kod spomen obilježja bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće. Svečana akademija održat će se u Domu HV-a "brigadir Ivan Rebrina" u 11,30, a predsjednik Udruge posebno je pozvao građane na smotru naoružanja HV u Parku kralja Držislava, gdje će pripadnici HV-a postaviti i prigodan poligon za djecu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.