Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica akcije obrane Osijeka "Kopački rit"

18.12.2019.

10:50

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Danas se navršava 28. obljetnica akcije obrane grada Osijeka „Kopački rit”. U akciji su poginula četiri pripadnika osječke policije a dvedesetak branitelja je ranjeno. Osijek je tada bio obranjen .

Podno križa na Biljskoj cesti predstavnici Grada Osijeka, Županije osječko-baranjske, općine Bilje te članovi braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na četvoricu poginulih u akciji Kopački rit.
"Tih zimskih maglovitih i ledenokišnih dana, Osijek je bio u okruženju neprijateljskih snaga. Nakon Vukovarske tragedije Osijek je ostao na prvoj crti obrane Hrvatske", rekao je današnji načelnik općine Bilje Željko Cickaj, sudionik akcije „Kopački rit” prisjećajući se dana koji se nikada ne smiju zaboraviti. "Dan je bio hladan i maglovit. Nas četrdesetak se zahvalajujući vremenskim uvjetima uspjelo probiti neprijatelju iza leđa. Uz gubitke od četiri poginula pripadnika policije i dvedeseak ranjenih branitelja pripadnika baranjske postrojbe, nakon 24 sata borbe, neprijatelj je uspješno potisnut duboko u Baranju i nikad mu više nije palo na pamet pokušati proboj prema Osijeku", rekao je Cickaj. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.