Hrvatski radio

Radio Osijek

11:44 / 15.09.2017.

Autor: Amoreta Bajto

Obljetnica akcije spašavanja proizvoda iz skladišta Belja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Obilježavanje 26. godišnjice akcije spašavanja gotovih proizvoda iz Mesne industrije Belje - PIK Darda u Domovinskom ratu 22. kolovoza 1991. godine" bila je tema okrugloga stola koji je, u organizaciji udruge Branitelji Hrvatske "Slavonija", održan danas u Osijeku.

"Prisjećanje je to na hrabru akciju tadašnjih djelatnika Belja kojom su iz gotovo zaposjednute Baranje spašeni deseci tona različitih proizvoda, no i prigoda za popričati o sadašnjosti i budućnosti tvrtke toliko značajne za Baranju i ovaj prostor", kaže predsjednik Udruge, Stjepan Galović. "Krajem kolovoza 1991. godine neposredno prije okupacije Baranje, u već opasnim prilikama, djelatnici Belja i pripadnici Zbora narodne garde osmislili su akciju spašavanja više desetaka tona proizvoda iz skladišta tvrtke. Povezali su se i organizirali, a svi su proizvodi poslužili i HV, i prognanicima i civilima u skloništima i podrumima, sjeća se sudionica akcije, Zdenka Tadijanović. Organizatori i sudionici akcije na okruglom su stolu, uz sjećanja na događaje 1991. razmatrali i aktualnu situaciju u Belju te donijeli zaključke o tomu kakvo Belje žele sutra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.