Hrvatski radio

Radio Osijek

19:50 / 19.09.2013.

Autor: Amoreta Bajto

Obljetnica Bračnog i obiteljskog savjetovališta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije obilježava deset godina svog djelovanja prigodnim programom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Program će 20. rujna u 18 sati otvoriti generalni vikar đakovačko-osječke nadbiskupije, mr. Ivan Ćurić. Pozdravni govor uputit će stručni voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, dr. sc. Josip Bošnjaković. Dosadašnji rad Savjetovališta pod naslovom „Naših deset godina“ predstavit će Suzana Matošević i Elizabeta Matuzović, djelatnice Savjetovališta.

U subotu, u 8.30 započet će prvo predavanje Ive Jozića, psihologa i psihoterapeuta Obiteljskog savjetovališta Freiburg, SR Njemačka na temu „Obiteljske konstelacije prema Bertu Hellingeru“. Nakon pauze drugo predavanje održat će mr. Zrinka Lučić Vrhovac, psiholog i psihoterapeut Psihološkog savjetovališta za bračna, obiteljska i životna pitanja u Reutlingenu, SR Njemačka, na temu „Rad s parom kod poteškoća vezanih za ljubomoru“.  Nakon pauze za ručak uslijedit će rad u radionicama koji će obuhvatiti prikaz rada na slučaju prema obiteljskim konstelacijama te radionicu o ljubomori u bračnom savjetovanju. Za crkvene obiteljske savjetovatelje od 17 do 20 sati predviđena je supervizija koju će voditi dr. Dragan Pavelić.

Posljednjeg dana, 22. rujna u 8.30 sati započet će se s evaluacijom i osvrtom na održana predavanja i radionice, a program će završiti misnim slavljem.Bračno i obiteljsko savjetovalište u Osijeku započelo je s radom u rujnu 2003. godine kao jedan od projekata Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Mjesto je  podrške obiteljima putem psihološkog i duhovnog savjetovanja za osobne, bračne i obiteljske poteškoće.

                                                            ***

Bračno i obiteljsko savjetovalište i Centar za dijete u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije pruža psihološku, duševnu i duhovnu pomoć bračnim parovima ili obiteljima na individualnim i grupnim savjetovanjima preko radionica.

Savjetovalište postoji od 2003. godine, a osobama pruža prvenstveno psihološku pomoć u bračnim i obiteljskim krizama. Socijalni pedagozi i psiholozi potiču osobe da samoaktivno spoznaju uzrok problema i na isti način pronađu rješenje. Tijekom jedne godine na savjetovanju bude od 350 do 400 osoba, od kojih jedan dio dođe samoinicijativno ili po preporuci, dok drugi dio pošalje sud ili Centar za socijalnu skrb.

Različiti su problemi zbog kojih osobe dolaze na savjetovanje, ali najčešći su oni u braku, bračna nevjera, problemi s odgojem djece ili osobni problemi, poput krize srednje dobi ili umirovljenja. “Ljudi kada ulaze u brak imaju velika očekivanja, zbog čega najčešće i dođe do bračnih kriza, međutim, treba uvijek imati na umu da je temelj održavanja dobroga odnosa poštovanje, uvažavanje, održavanje dobrog odnosa te konstantan rad na sebi i na odnosu”, kaže voditeljica bračnog i obiteljskog savjetovališta Elizabeta Matuzović.

Za bračna i obiteljska savjetovanja preporučuje se od pet do deset susreta, gdje se uz razgovor sa stručnom osobom postavljaju ciljevi i prati učinak rješavanja problema, što je potrebno da bi se došlo do kvalitetnog poboljšanja. Savjetovalište organizira i različite projekte, pa se tako već četvrtu godinu u suradnji s Gradom Osijekom jednom mjesečno održava projekt Caffe kutak za roditelje, gdje roditelji mogu doći i popričati sa stručnjakom o odgoju i obitelji, ali i razmijeniti svoja iskustva s ostalima. Postoji, također, i projekt za mlade pod nazivom Ja odlučujem, čiji je cilj poticanje i razvijanje socijalnih vještina - slušanje, traženje alternativa za loše ponašanje i slično. Od rujna ove godine u Belom Manastiru kreće radionica s Romima kao socijalno ugroženom skupinom, koja će poticati razvoj socijalnih vještina te promicati zdravlje.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.