Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica hrvatske policije u Baranji

13.08.2015.

13:20

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

24. obljetnica pogibije hrvatskih policajaca, Marijana Kuzmana i Zorana Sinanovića, te utemeljenja Hrvatske policije u Baranji obilježeni su danas polaganjem vijenaca u Dardi i pred spomen obilježjem u Belom Manastiru. U sjedištu belomanastirske policijske postaje otkrivena je i spomen ploča poginulim braniteljima.

Kuzman i Sinanović prve su žrtve Domovinskog rata u Baranji, a njihova pogibija označila je početak otvorene agresije koja je završila progonom 25 tisuća Baranjaca krajem kolovoza 1991. godine. U kolovozu 2011. godine, po prvi puta nakon 20 godina, Policijska udruga branitelja Baranje organizirala je postrojavanje pripadnika ratne IV. Policijske postaje Beli Manastir, jedine postaje temeljne policije u Hrvatskoj koja je cijeli Domovinski rat provela u rovovima i obrani Hrvatske.

 Policajci su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta RH, braneći sjevernu crtu grada Osijeka. Prva veća akcija u kojoj su sudjelovali, u suradnji sa HV-om, bila je akcija ''Đavolja greda'', koja je provedena na području Kopačkog rita od 16. do 18. prosinca 1991. godine. U sjedištu belomanastirske policijske postaje otkrivena je i spomen ploča poginulim braniteljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.