Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica najveće razmjene logoraša

14.08.2021.

13:09

Autor: Radio Osijek / IF

Obljetnica najveće razmjene logoraša

Obljetnica najveće razmjene logoraša

Foto: - / -

Dana 14. kolovoza 1992. godine kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila u najvećoj razmjeni zatočenika u Domovinskom ratu. Tim se povodom danas u Nemetinu obilježava Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora.

Preživjeli logoraši i obitelji stradalih okupili su se danas kod spomen obilježja u Nemetinu slaveći svoju slobodu i odajući počast poginulim logorašima i hrvatskim braniteljima.
Većina od 714 tada oslobođenih branitelja i civila u logorima je završila nakon pada Vukovara, kao i Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Zarobljen je 18. studenog 1991. na Mitnici i nakon noći provedene na Ovčari odvezen je u Sremsku Mitrovicu gdje je u logoru proveo 9 mjeseci. Razmijenjen je 14. kolovoza 1992. koji je za njega, kao i za mnoge druge "drugi rođendan", nakon mučenja i neizvjesnosti koje su preživjeli.
Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora oko 30.000 branitelja i civila prošlo je kroz srpske logore i zatvore, no, kako napominje predsjednik Danijel Rehak, problem je što nisu svi na popisu međunarodnog Crvenog križa, ali svatko tko je bio zatočen treba tražiti svoja prava po pitanju zatočenja.
Uz pomoć hrvatske Vlade podižu se tužbe protiv Srbije za odštetu, u postupku su 44 zahtjeva, a jedan od njih je i onaj Dragutina Guzovskog, predsjednika Vukovarsko-srijemske podužnice Društva. Nada se da će pravdu i dočekati, no ističe da im financijska sredstva koja bi trebali dobiti i nisu toliko važna, koliko moralna zadovoljština da Srbija bude osuđena za zločine koje je počinila.

Dan logoraša u Nemetinu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.