Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica oslobođenja Osijeka od fašizma

14.04.2022.

15:58

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Osijek te predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, polaganjem vijenaca kod spomen kosturnice u Perivoju kralja Tomislava obilježili su 77. godišnjicu oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije. 

14. travnja 1945. godine na današnjoj svečanosti prisjetio se predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek Dragutin Mijoč: - Toga dana, partizanske jedinice oslobodile su Osijek u prijepodnevnim satima. Ranije borbe vođene su u dva smjera. Istočno kod Sarvaša i Drave s osječkom brigadom te zapadno smjer Kravica i Petrijevaca gdje je sudjelovala vojvođanska brigada. Osječka brigada izgubila je u operaciji 60 boraca, 148 ih je ranjeno, dok su na zapadnom kraku gubitci među partizanskim jedinicama bili značajniji 82 poginula i još više ranjenih.


.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Prije 77 godina, naš je grad oslobođen od najvećeg zla u povijesti čovječanstva, naglasila je zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković: – Tijekom četiri godine okupacije Osijek je prošao svoju kalvariju. Na današnji se dan s pijetetom prisjećamo svih koji su dali svoje živote u borbi protiv najvećeg zla čovječanstva. Zahvaljujući njima, smo se uzdigli i ponovno izgradili, baš kao i nakon Domovinskog rata. A Osijek i dalje dokazuje da je multikulturalan i multinacionalan srednjoeuropski grad, izjavila je Crnković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.