Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica pokopa žrtava u Lovasu

21.03.2021.

17:18

Autor: Radio Osijek

foto HRT

foto HRT

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca, križnim putem i svetom misom mještani Lovasa obilježili su 23. obljetnicu pokopa žrtava ekshumiranih iz masovne i pojedinačnih grobnica u tome selu nedaleko od Vukovara .

21. ožujka, kada je održan veliki pokop 1998. godine, jedan je od tužnijih dana u povijesti Lovasa. Načelnica Općine Tanja Cirba istaknula je kako je u Domovinskom ratu poginulo ili ubijeno 89 mještana Lovasa, a jedna se osoba još uvijek vodi kao nestala. U masovnoj grobnici u Lovasu pronađeno je 68 žrtava, što je čini drugom najvećom nakon Ovčare, a 10 je žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.

„Mještani Lovasa i Opatovca doživjeli su iznimno tešku i tragičnu sudbinu za vrijeme napada velikosrpskog agresora i za trajanja okupacije. Osim što je hrvatsko stanovništvo u većini prognano, odvijala su se brojna zvjerstva i mučenja”, podsjetila je Cirba. Najstravičniji zločin dogodio se 18. listopada kada je 21 osoba poginula u minskom polju u koje su ih natjerali okupatori. O tomu događaju snimljen je i dokumentarni film "Krvava berba grožđa" autora Silvija Mirošničenka.

 

Lovaščani Jelena Baketa, Adam Rendulić i načelnica Općine Tanja Cirba

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.