Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica proboja hrvatskih snaga u Nuštru

13.10.2017.

16:56

Autor: Radio Osijek/web HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pripadnici Udruga ATJ Lučko 90. i Specijalne policije Slavonski Brod obilježili su sjećanje na Domovinski rat i obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom hrvatskom gradu Vukovaru .

Cilj akcije je bio oslobođenje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru. Akcija je pokrenuta tog 13. listopada 1991. godine u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna topnička i tenkovska priprema, a unatoč ulasku hrvatskih snaga u tzv. "potkovu" prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i u tehnici, ATJ Lučko, kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marinci nanijevši veliku štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri hrvatska tenka, a po zapovijedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanje humanitarnog konvoja Crvenog križa. Navedena akcija nije dalje nastavljena ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog područja, prisilivši neprijatelja na pregrupiranje, a time i privremeno rasterećenje pritiska na Vukovar. Na tom pravcu poginula su ti pripadnika ATJ Lučko: Antun Haban, Zdenko Bogdan i Nenad Režić. Još 15 pripadnika je ranjeno. Poginula su i trojica pripadnika policije Slavonski Brod: Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković.


 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.