Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica RKP "Žuta podmornica"

08.02.2017.

09:26

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je obilježena 25. godišnjica početka rada Ratne krugovalne postaje "Žuta podmornica". Vodili su je pripadnici 160. brigade HV, a program, koji se emitirao iz jednog podruma u gradskom središtu, osmišljen je kako bi zabavio i ohrabrio Osječane u skloništima i ratnike na bojišnici.

Republika Hrvatska obilježava 25. obljetnicu obrane u Domovinskom ratu. Iako je u Hrvatskoj trajao rat, građani su imali potrebu kako za informativnim sadržajem, tako i za zabavno – kulturnim sadržajem stoga je dio pripadnika 160. brigade 8. veljače 1992. godine pokrenuo projekt „Žuta podmornica“. Cilj Ratne krugovalne postaje „Žuta podmornica“ prije svega je bio podizanje morala hrvatskim vojnicima na području grada Osijeka i okolice, a isto tako i rušenje morala vojnicima na drugoj strani bojišnice. Ono što Žutu podmornicu čini posebnom je to što su bili jedina radio postaja koja je u slučaju granatiranja radila cijelu noć. HTV noću nije emitirao, lokalni program Radio Osijeka završavao je u 19 sati te je jedina veza između građana zatočenih u podrumima i vanjskog svijeta bila upravo Žuta podmornica.

Na prijedlog studenta Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Studentskog radija UNIOS ove se godine odao svojevrsni hommage ovom simbolu Domovinskog rata i obrane Grada Osijeka. Danas, 25 godina poslije, Žuta podmornica nije zaboravljena te je obilježena obljetnica početka emitiranja. Obilježavanje je počelo prilogom o RKP „Žuta podmornica“ u emisiji TV Kalendar na Hrvatskoj radio televiziji. Glas Slavonije objavio posebno izdanje koje će sadržavati objavljene članake iz vremena emitiranja programa na RKP „Žuta podmornica“, a Studentski radio UNIOS ugostio je aktere „Žute podmornice“ u četverosatnoj emisji.

 /fotografije Marko Mrkonjić, arhiv Glasa Slavonije/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.