Hrvatski radio

Radio Osijek

13:44 / 28.09.2018.

Autor: Davor Lončarić

Obljetnica stradanja mađarskih husara

foto: D. Kutin / HRT

foto: D. Kutin / HRT

Foto: - / -

Na inicijativu branitelja 106. brigade, danas je kod željezničke stanice Dravski most obilježena godišnjica željezničke nesreće koja se dogodila 1882. godine, u kojoj je stradalo 26 mađarskih husara .

Uz djelomično obnovljeno spomen obilježje, počast poginulima uz predstavnike županije i Udruge 106. brigade ZNG RH odali su László Attila Szendrői vojni izaslanik Mađarske, izaslanstvo Instituta i muzeja za vojnu povijest u Budimpešti te udruga nositelja tradicije mađarskih husara iz Kapošvara. Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije istakao je da, ukoliko želimo poštovanje, moramo ga i iskazati, te kako će Grad Osijek uložiti sredstva za uređenje prostora oko spomenika.
 
28. rujna 1882. željeznički most na Dravi se urušio zbog neodržavanja, te je u smrt odveo husare koji se se vraćali u mađarsku na dopust. András Bosnyák, član udruga nositelja tradicije mađarskih husara iz Kapošvara izjavio je kako su tek nedavno doznali za taj događaj, te da su osjetili kako moraju prisustvovati obilježavanju godišnjice, a drago im je što se o njihovim prethodnicima misli i izvan granice Mađarske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.