Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica stradanja u Ernestinovu

20.11.2022.

14:31

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: OBŽ / OBŽ

Ernestinovo je obilježilo svoj najtužniji dan -slom obrane mjesta i odlazak stanovnika u progonstvo '91. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja i na mjestu masovne grobnice u Parku skulptura odana je počast za 43 ernestinovačke žrtve.

- Na području južnog poteza obrane Osijeka bio je ovo daleko najteži dan 1991. godine. Pad Ernestinova, Laslovo je ostalo u okruženju, pad Seleša, borba za Antunovac, napad na Ivanovac. Uspjeli smo zadržati položaje u Antunovcu i Ivanovcu, nažalost Ernestinovo je palo. Taj dan je poginulo daleko najviše branitelja i civila, pogotovo ulaskom neprijateljskih snaga u samo mjesto. Ključ je bio zaštiti Osijek, što smo i uspjeli, prisjetio se Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i dodao: - Zaboraviti nikada, oprostiti ne u ovom trenutku, zato što nitko nije zatražio oprost. Čak ni iskazao žaljenje nad onim što su počinili devedesetih godina nad hrvatskim stanovništvom. Također, nemamo riješeno pitanje za još uvijek 1821 nestalu osobu. Ljudi koji žive ovdje ili u Srbiji točno znaju gdje su njihovi posmrtni ostaci. I na koncu, ratni zločinci, danas šetaju slobodno, a počinili su stravične zločine. Kada to riješimo onda možemo razgovarati o oprostu, pomirenju i suživotu sa srpskim narodom, ljudima koji poštuju i cijene ovu državu kao svoju, kao što će hrvatski narod poštovati i njih, zaključio je Anušić.


Galerija
., Foto: OBŽ/OBŽ
., Foto: OBŽ/OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.