Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica stradanja vukovarskog naselja Lužac

02.11.2020.

12:21

Autor: Radio Osijek/AB

fotografija HRV

fotografija HRV

Foto: - / -

Drugog dana studenog ratne 1991. slomljena je obrana vukovarskog naselja Lužac. Kada je srpski agresor zauzeo taj dio grada, ubijeno je 69 osoba. Obljetnica je obilježena polaganjem vijenaca i molitvom za sve poginule branitelje i civile. Za zločin u ovom malom naselju nitko nije odgovarao.

Vijence su položili predstavnici stradalničkih udruga, izaslanici Predsjednika RH, Hrvatskoga sabora i Vlade RH, izaslanstvo Vukovarsko - srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, izaslanstvo Općine Bogdanovci predvođeno načelnikom Markom Barunom, učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, Područne škole Lužac, te predstavnici Hrvatske konzervativne stranke i Hrvatske demokratske zajednice.

Okupljenima se obratio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekavši kako je Lužac bio prijelomna točka u obrani Vukovara. Penava se upitao jesmo li priču o 1991. završili tužnim obljetnicama i treba li tu stati ili netko treba odgovarati za smrt ljudi i razoreni grad.

Govorili su i župan Galić te izaslanici Marijana Balić (Hrvatski sabor) i Zvonko Milas (Vlada RH). Molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik Župe sv. Josipa Radnika.

U jutarnjim satima 2. studenog 1991. godine zrakoplov JNA izbacio na naselje dvije kazetne bombe, nakon čega je krenuo topnički napad iz pravca šume Đergaj te naselja Bršadin i Lipovača, a ubrzo i tenkovsko-pješački napad potpomognut „arkanovcima“ i domaćim stanovništvom. Borbe su trajale do 13 sati, branitelji su se povukli do škole, a u međuvremenu  je okupator  uhitio i doveo do školskog dvorišta oko 25 osoba, uglavnom starijih civila i žena i pokojeg branitelja, gdje su ih mučki ubili. Većinu stradalih mještana okupatori su strijeljali, među njima ženu u devetom mjesecu trudnoće. Branitelji i policija povukli su se nakon toga prema Priljevu na koje su izašli oko 17 sati. Za ovaj zločin na Lušcu privedeno je šest osoba no pušteni su zbog nedostatka dokaza.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.