Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika

08.10.2018.

10:54

Autor: Davor Lončarić

foto: A. Ivanković

foto: A. Ivanković

Foto: - / -

Iz središta Vukovara, put 27 kilometara udaljenog Tovarnika, krenuli su sudionici 10. Memorijalne utrke, koju u povodu 27. obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika trči šezdesetak trkača u organizaciji Maraton kluba “Hrvatski sokol” iz Osijeka i Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika.

Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju u Tovarniku.

Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.
Uoči starta utrke, sudionici su se pomolili ispred Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a očekuje se kako bi u Tovarnik trebali stići oko 13,30 sati kada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju, najavio je predsjendik Udruge dr. Ante Starčević-Tovarnik, Antun Ivanković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.