Hrvatski radio

Radio Osijek

Obljetnica velikog stradanja Tordinaca

25.10.2021.

19:14

Autor: Davor Lončarić

Obljetnica velikog stradanja Tordinaca

Obljetnica velikog stradanja Tordinaca

Foto: - / -

Misama, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na mjestu masovne grobnice u Tordincima je danas obilježena 30. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu. Braneći Tordince poginulo je više od 200 branitelja i civila, a nakon pada sela dogodio se masovni pokolj.

Ratnih žrtava Tordinaca prisjetili su se brojni mještani, bogoslužje sjećanja u Protestanskoj reformiranoj crkvi predvodio je biskup Jasmin Milić dok je misu zadušnicu u tordinačkoj župnoj crkvi predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Vijence su kod spomen-obilježja masovne grobnice položila brojna izaslanstva - obitelji poginulih i nestalih branitelja i civila, izaslanik predsjednika Vlade i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Nikola Mažar, saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics i generalni konzul Mađarske János Fuzik te brojna druga izaslanstva. 

U masovnoj grobnici ispred katoličke crkve u Tordincima otkriveni su posmrtni ostaci pet osoba i to uz kosti uginulih ili ubijenih životinja koje su bačene u istu jamu s ljudima. Na izmještenoj lokaciji otkriveni su posmrtni ostaci ukupno 24 hrvatska branitelja i civila. 

Od 400 kuća nakon srpske agresije samo su četiri ostale donekle čitave, izjavio je načelnik Općine Tordinci Davor Adžić koji često zna tragediju malih Tordinaca uspoređivati sa žrtvom Vukovara u obrani Hrvatske. Napadi takozvane JNA i Srba iz okolnih sela počeli su 24. srpnja 1991. godine, a otpor malobrojnih branitelja trajao je do 25. listopada. 

U nastavku poslušajte izjave vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, načelnika Davora Adžića i nekoliko mještana. 

župan Damir Dekanić, mještai i načelnik Davor Adžić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.