Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnavlja se bizovačka kurija Normann

18.10.2021.

12:51

Autor: Radio Osijek

Obnavlja se bizovačka kurija Normann

Obnavlja se bizovačka kurija Normann

Foto: - / -

U Bizovcu je počela obnova kurije Normann. Financira se europskim novcem u sklopu trogodišnjeg projekta „Čuvarica baštine u srcu Bizovca” .

Kurija ima status zaštićenog dobra, izgrađena je 1830. godine za stanovanje vlastelinskih službenika grofovske obitelji Normann Prandau, a poslije postaje dom barunice Marijane Normann. U njoj je danas općinsko sjedište, a po završetku obnove u preostali dio zgrade bit će smješteni knjižnica, galerija, etno zbirke, multimedijalna i konferencijska dvorana. Prema riječima načelnika Općine Bizovac Srećka Vukovića, cilj je osnažiti kulturni i turistički potencijal Bizovca. „Radovi traju od kraja rujna i dosta je toga već obnovljeno. Riječ je o velikoj površini dvorca u kojem planiramo nove sadržaje. Zahvaljujući europskim fondovima uspjeli smo dobiti gotovo 5 milijuna kuna iz ITU mehanizma urbane aglomeracije Osijek i preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Tim ćemo novcem urediti unutrašnjost i vanjski prostor, obnoviti instalacije, pročelje, podrume i prostorije u kojima je sjedište Općine, ali i one koje ćemo koristiti za druge namjene”, rekao je Vuković.

Ciljevi su projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" otvoriti nova radna mjesta, revitalizirati uže središte općine te osigurati kvalitetnu infrastrukturu za dodatne atraktivne turističke sadržaje. Bizovačka kurija slobodnostojeća je dvokrilna prizemnica L tlocrtnog oblika, a posebnu arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost daje joj južni ulazni hol bogato ukrašen drvenim rezbarenim zabatom ispod kojeg je ulaz u jedan od podruma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.