Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova infrastrukture zbog nabave niskopodnih tramvaja

30.07.2021.

14:46

Autor: Radio Osijek

Obnova infrastrukture zbog nabave niskopodnih tramvaja

Obnova infrastrukture zbog nabave niskopodnih tramvaja

Foto: - / -

U sklopu modernizacije javnog gradskog prijevoza u Osijeku, u GPP-u je s tvrtkom Končar - Inženjering za energetiku i transport i partnerima potpisan ugovor za izvođenje elektromonterskih i građevinskih radova koji su dio projekta „Modernizacija tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka”.

Vrijednost je ugovora 58 milijuna kuna, a radovi koji će se obaviti preduvjet su za to da bi Osijekom mogla prometovati nova generacija tramvaja, objasnio je direktor Gradskog prijevoza putnika Mario Šapina. „Obnavljamo gornju kontaktnu mrežu u dužini od 9 i pol kilometara koja je podijeljena na tri dionice – prva je od Trga Ante Starčevića do Kanižlićeve, zatim od glavnog trga do Trpimirove te kompletna dionica 'starog kolodvorca'. Obnavljamo i dvije postojeće ispravljačke stanice odnosno trafostanice, s tim da moramo izgraditi jednu novu za stabilizaciju mreže jer se ova investicija zapravo radi kako bi se infrastruktura pripremila za nove tramvaje koji su teži i zahtijevaju više struje”, rekao je Šapina.

A da nakon autobusa, stižu i novi tramvaji, najavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić. „Kao što znamo, 2019. godine nabavljeno je 12 novih autobusa, dolazi nam još 13 modernih autobusa, a sada stvaramo preduvjete da moderniziramo i tramvajsku mrežu. Do kraja godine znat ćemo izvođača građevinskih radova na novoj remizi, a nakon toga nabavljamo nove najsuvremenije niskopodne tramvaje”, rekao je Radić.

Projekt modernizacije tramvajske infrastrukture vrijedan je ukupno 214 milijuna kuna, od čega su 93% nepovratna EU sredstva. Da se na europski novac može računati i dalje u modernizaciji sustava tramvajskog prijevoza, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. „Nastavak provedbe ovakvih projekata osiguran je iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te višegodišnjeg financijskog okvira. Možemo očekivati nastavak realizacije ne samo modernizacije postojeće tramvajske pruge u Osijeku nego i njezino proširenje”, rekla je ministrica Tramišak.

U sveobuhvatnu rekonstrukciju i modernizaciju sustava javnog prijevoza u Osijeku u idućih pet godina planira se uložiti sto milijuna eura.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.