Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova osječkog Sakuntala parka bliži se kraju

12.10.2018.

11:55

Autor: Amoreta Bajto

fotografije Nina Dernaj

fotografije Nina Dernaj

Foto: - / -

Radovi na obnovi osječkog Sakuntala parka bliže se kraju i, ako vremenske prilike dozvole, obnovljenim ćemo parkom prošetati već za Dan grada. Projekt je, posjetimo, vrijedan 2,5 milijuna kuna, a radovi su obuhvatili 6 tisuća četvornih metara.

O završnim su radovima u programu Radio Osijeka govorili pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije grada Osijeka, Kornelija Mlinarević i viši savjetnik Krunoslav Plećaš. Pojasnili su da su podzemne instalacije sustavno i organizirano rađene tako da se izbjegnu ponovna iskopavanja, a da su u tijeku posljednji radovi nakon kojih će se završiti hortikulturalno uređenje. Svečano je otvorenje planirano za Dan grada.

Podsjetimo, projekt je vrijedan 3 milijuna kuna, a započeo je 1. rujna 2017. Sama obnova parka započela je početkom srpnja, a planirano je bilo da će trajati 150 dana. Za obnovu parka predviđeno je 334.200 eura, odnosno 2,5 milijuna kuna, od čega je najveći dio financirala EU, a manji dio Grad iz svoga proračuna.

Radovi na Sakuntala parku obuhvaćaju prostor od gotovo 6 000 četvornih metarai uključili su radove na vrtnom paviljonu, uklanjanje asfaltiranih površina koje će biti zamijenjene sipinom, radove na obodnim komunikacijama, na rekonstrukciji parkirališta (14 parkirnih mjesta), na elektrotehničkim instalacijama (18 novih stupova javne rasvjete s LED svjetlima), na krajobraznom uređenju (sadnja novog zelenila, novog drveća, nove klupe...), postavljanje ovojnice oko kioska nasuprot kinu Europa, radove na vodoopskrbi, navodnjavanju te radove na potpornom zidu na sjevernoj strani parka.

Nakon rekonstrukcije park neće u potpunosti bit ireplika povijesnog izgleda iz jednog od razdoblja života parka, ali će se temeljiti na povijesnim interpretacijama uvažavanjem potreba suvremenog svijeta.
Obnova Sakuntala parka dio je kompletne rekonstrukcije osječkog secesijskog niza koji, osim parka, uključuje i uređenje pročelja na kućama u Ulici Europske avenijete planiranu veliku obnovu stare osječke Tvrđe u koju će biti utrošeno oko 120 milijuna kuna, većinom novca iz EU fondova. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.