Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova osječkog studentskog doma uglavnom iz EU blagajne

08.03.2016.

14:23

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije svečano su potpisani prvi ugovori iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za sufinanciranje obnove studentskih domova u Zagrebu i Osijeku.

Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava od kojih je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz hrvatskog državnog proračuna.
Vrijednost rekonstrukcije zgrade studentskog doma u Osijeku je nešto više od 13,5 milijuna kuna. Zagrebački domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje za rekonstrukciju građevina, infrastrukture i okoliša dobili su gotovo 220 milijuna kuna.
Rekonstrukcijom studentskog doma u Osijeku ukupan smještajni kapacitet biti će 193 ležaja raspoređenih u 80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, 2 trokrevetne sobe te 4 jednokrevetne za osobe s invaliditetom. Te će im sobe biti potpuno prilagođene, a izgradnjom pristupne rampe te drugim zahvatima na objektu osobama s invaliditetom olakšat će se život u domu. 
„Ovo je samo prvi u nizu koraka koje planiramo poduzeti kako bi Republika Hrvatske postala što konkurentnija kako na europskom tako i svjetskom tržištu, te kako bi ojačali našu poziciju u kontekstu društva temeljenog na znanju”, naglasio je Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čestitajući rektorima Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku Damiru Borasu i Željku Turkalju.
Natječaj „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, koji je raspisalo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usmjeren je prvenstveno na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje smještajnih kapaciteta. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog natječaja je 934 milijuna kuna, a natječaj je otvoren do sredine 2020. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.