Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova osječkog željezničkog kolodvora u završnoj fazi

09.02.2023.

14:38

Autor: Krunoslav Inhof

Osječki željeznički kolodvor

Osječki željeznički kolodvor

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Privodi se kraju obnova zgrade osječkog Željezničkog kolodvora, a radovi vrijedni oko 4 milijuna eura, trebali bi završiti tijekom lipnja ove godine. Osim obnove pročelja, sanacije nadstrešnice i pješačke površine, radovi obuhvaćaju potpuno uređenje unutrašnjosti zgrade i sve nove instalacije.

Galerija
Osječki željeznički kolodvor, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Osječki željeznički kolodvor, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekOsječki željeznički kolodvor, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekOsječki željeznički kolodvor, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekOsječki željeznički kolodvor, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Zgrada Željezničkog kolodvora u Osijeku izgrađena je 1898. godine prema ideji poznatog austro-ugarskog arhitekta Ferenca Pfaffa. Tijekom godine imala je nekoliko obnova i rekonstrukcija, a prema zahtjevu konzervatora vanjski izgled morao biti vraćen u izvorno stanje što je bilo iznimno teško - rekao je voditelj obnove zgrade iz HŽ infrastrukture Tomo Dubovečak: "Među kolodvorima koje je projektirao Ferenc Pfaff je u Hrvatskoj još nekoliko takvih zgrada, poput zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu te kolodvora u Varaždinu, Rijeci i Karlovcu. Tijekom povijesti je dograđivana i rekonstruirana, a za istaknuti je dogradnju 1920. godine i žbukanje pročelja nakon II. Svjetskog rata. Zgrada se nalazi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini pa su se u obnovu morali uključiti konzervatori iz Konzervatorskog odjela u Osijeku. Zatekli smo zgradu u dosta lošem stanju, a ciglu je poprilično uništila žbuka. Prema zahtjevima konzervatora njezin vanjski izgled morao se vratiti u izvorno stanje, a unutarnji dio prilagođen je službenim potrebama tvrtke i putnika. Zgradu smo ogolili doslovno do njezine konstrukcije i sve je rađeno novo", rekao je Dubovečak.


Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je da je zgrada kolodvora do sada bila u neprimjerenome i derutnom stanju, što ne priliči gradu poput Osijeka: "Ono što također treba istaknuti da je za putnike koji dolaze vlakom prvi vizualni kontakt, dojam upravo zgrada željezničkog kolodvora i zato mi je izuzetno bitno da više neće izgledati onako derutno nego da će biti lijepa, nova i funkcionalna", rekao je Radić. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako se, među ostalim projektima vezanim uz promet, završava projekt obnove perona i kolosijeka u Laslovu: "Rade se novi kolosijeci, novi peroni gdje će se olakšati i ubrzati komunikacija između Osijeka i Vinkovaca pa i drugih destinacija koje su na tom pravcu."


Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić rekao je kako je osim obnove kolodvora u Osijeku, nedavno završena zgrada kolodvora i pothodnika Laslovo-Korođ, a u tijeku je modernizacija 9 željezničko-cestovnih prijelaza u Osječko-baranjskoj županiji: "Očekuje se potpisivanje ugovora za modernizaciju još 95 takvih prijelaza u Hrvatskoj, od čega će 11 biti u Osječko-baranjskoj županiji, a priprema se i dokumentacija za prilagodbu kolodvora u Erdutu pravilima Schengena. Radimo puno projekata na ovom pravcu prema Slavoniji, pregovaramo i s Ministarstvom financija druge izvore financiranja kako bi modernizirali, obnovili podravsku magistralu da pokušamo naći alternativni pravac preko Slavonskog Broda. Trenutačno imamo aktivne projekte vrijedne 1,5 milijarda eura. Do 2032. godine planiramo pokrenuti projekte vrijedne oko 5 milijarda eura, a koji se odnose na glavne prometne koridore od Slovenije do Tovarnika te od Mađarske prema Rijeci", rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Voditelj obnove zgrade iz HŽ infrastukture Tomo Dubovečak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.