Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova pročelja povijesno zaštićenih zgrada

27.09.2016.

13:06

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pročelja povijesno zaštićenih zgrada u Osijeku konačno će poprimiti novo ruho. Njih deset, među kojima su i četiri iz poznatog secesijskoga niza u Europskoj aveniji, bit će obnovljeno u prvoj fazi projekta grada Osijeka koji sufinancira radove novcem iz spomeničke rente.

Gradonačelnik Ivan Vrkić obišao je danas radove na bivšoj Ugostiteljskoj školi u Radićevoj i zgradi Županijskog državnog odvjetništva u Kapucinskoj ulici. S po 300 tisuća kuna Grad sufinancira obnovu i jedne i druge zgrade, a gradonačelnik je podsjetio kako je moguće dobiti subvenciju do 500 tisuća kuna. Zahvalio je vlasnicima koji su se odlučili na ovaj korak te izrazio zadovoljstvo što je krenula organizirana obnova zgrada koje je su zaštićene kao kulturna dobra.

Gradska pročelnica za urbanizam i graditeljstvo Ljiljana Belajdžić podsjetila je  da je obnova počela na temelju javnog poziva za sufinanciranje obnove kulturnih dobara koji je Grad objavio u veljači te da je, prema programu raspodjele sredstava spomeničke rente za ovu godinu, za pripremu i obnovu pročelja planirano 2 milijuna 400 tisuća kuna.

Na Listi projekta obnove tako je 6 pročelja. Uz zgrade u Radićevoj i Kapucinskoj, riječ je o zgradi HNK-a  gdje je posao već završen, a traju radovi na zgradi u Franjevačkoj 7 i Franje Kuhača 1.  Sufinanciranje je odobreno i za zgradu Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Ulici Šandora Petefija 78. A na priroritetnoj listi projekata obnove nalaze se četiri pročelja u Europskoj aveniji, među kojima je prva na redu za obnovu zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.