Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova secesijskih pročelja u Europskoj aveniji

29.11.2016.

14:17

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Europskoj aveniji - dragulja secesije - u tijeku je obnova pročelja na zgradama u kojima je smještena Klinika za oftalmologiju osječkog KBC-a .

Grad Osijek ove je godine krenuo u obnovu pročelja i krovova kulturnih dobara za što je iz Programa raspodjele stredstava spomeničke rente izdvojeno 2,4 milijuna kuna. Uz zgrade u Radićevoj, Petefijevoj, Županijskoj, Kuhačevoj, Franjevačkoj i Kapucinskoj, na listi prioriteta je niz kuća u Europskoj aveniji, na sjevernoj strani od kućnog broja 10 do broja 24. Ukupan iznos investicije, sa sredstvima koja ulažu sami vlasnici objekata iznosi preko 20 milijuna kuna.
Obnova na dvjema zgradama u Europskoj aveniji je počela, a riječ je o kući Spitzer i kući Korsky u kojoj se nalazi Očna klinika. Obnova pročelja na tim objektima vrijedna je milijun i pol kuna, što Grad Osijek sufinancira s gotovo 800 tisuća kuna.
Kako teku radovi danas se uvjerio osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je uz ostalo istaknuo kako se dovršetak radova očekuje u travnju ili svibnju sljedeće godine. "Europska avenija predstavlja jedan od najljepših dijelova Osijeka, a novim ruhom zasjat će u svom potpunom sjaju, jer ova su pročelja tek početak radova s obzirom na to da nam slijede i ostala koja, svako na svoj način, predstavljaju jednu crticu iz povijesti našeg grada", rekao je Vrkić.
Doktor Ivan Krković pročelnik Zavoda za oftalmologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek drži da će obnova pročelja potaknuti i obnovu cijele zgrade, koja je u dosta lošem stanju. 
Kuća odvjetnika dr. Alfreda Kaestenbaum-Korskog je izgrađena 1905.godine prema projektu njegovog bratića, budimpeštanskog arhitekta i graditelja Ferenca Fichera. Stan vlasnika protezao se cijelim prvim katom, na kojem su bile i odvjetničke pisarne, a središnje tri prostorije služile su kao blagovaonica, salon i soba za gospodu. U prizemlju su bila dva manja stana za iznajmljivanje. Kuća je danas dio Očnog odjela Kliničke bolnice Osijek, a odmah do nje je i kuća Spitzer, sagrađena iste, 1905. godine za doktora Hugu Spitzera koji je bio predstojnik Izraelističke bogoštovne općine, gradski zastupnik i odvjetnik. To je jednokatna kuća sa dva stana. U prizemnom stanu izvedena su dvoja gljivoliko oblikovana ostakljena vrata s dvokrilnim vratnicama, a stubište je bilo ukrašeno višebojnim vitrajima koji su stradali u ratu 1991.godine. Na katu je bio Spitzerov veliki odvjetnički ured. Novi vlasnici, obitelj Herlinger, 1934. kuću su preuredili u sanatorij, a zgrada i danas služi kao dio Očnog odjela KBC-a Osijek.

 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.