Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnova Vodotornja zahtjevna, ali u rokovima

26.04.2018.

14:36

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Ugovor o obnovi druge faze vukovarskog Vodotornja, vrijedan preko 9 milijuna kuna, potpisali su gradonačelnik Ivan Penava i direktor tvrtke "Planum građenje" Đuro Bamburać. Projekt obnove trebao bi biti završen do kraja godine.

Simbol hrvatskog zajedništva, vukovarski Vodotoranj, obnavlja se kao objekt javne i društvene namjene  podnazivom Memorijalno spomen obilježje  Domovinskog rata "Vodotoranj Vukovar". Prva, teška faza, na obnovi je pri kraju i predstoji druga za koju su danas ugovor potpisali gradonačelnik Ivan Penava i direktor tvrtke Đuro Bamburać. Izrazili su zadovoljstvo do sada učinjenim unatoč brojnim poteškoćama te najavili da bi do kraja godine mogle biti završene prva i druga faza. Nakon  rekonstrukcije i uklanjanja spremnika vode te izgradnje parkirališta za osobne automobile i autobuse, slijede radovi  na izgradnji popratnih sadržaja, od kafića s dječjim igralištem do sanitarija i auditorija. Prema Penavinim riječima, istodobno se radi na pripremi završne treće faze u koju je uključeno opremanje objekta. Iznesena je i zanimljivost da je tijekom rekonstrukcije otkriveno  da je Vodotoranj nagnut oko 60 cm prema zapadu, što će biti joj jedna njegova posebnost. Srećom, nagnutost ne predstavlja problem za radove i stabilnost objekta. Kako je pojasnio Đuro Bamburać, Vodotoran je nagnut još od 1969. godine kada je spremnik opterećen s 2.300 prostornih metara vode pa je ulegao. "Projektanti to nisu znali, ali neće biti problema za završetak radova"-rekao je Bamburać.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.