Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljen HSLS u Osijeku

30.04.2016.

12:59

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je obnovljena gradska ogranizacija Hrvatske socijalno-liberalne stranke koju će voditi Mario Festetić. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor najavio je da će Sabor na početku zasjedanja sljedećeg tjedna ukinuti ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te da će za to biti osiguran kvorum.

"Klub zastupnika HSLS-a ima četiri zastupnika u Saboru, tri iz kvote HSLS-a i jednog iz BUZ-a i treća je po snazi opcija Domoljubne koalicije u parlamentu. Igramo bitnu ulogu i tu smo isključivo kako bi se provodile reforme i kako bismo zaštitili sve europske standarde koji su doneseni u Hrvatskom saboru u posljednjih 20 godina", izjavio je na početku konferencije za novinare predsjednik stranke Darinko Kosor. "Hrvatska nije otišla previše desno jer nijedan europski zakon ili standard koji jamči prava građanima neće biti manji nego samo veći. Ova vlada će se okrenuti reformama, na žalost ona prošla ih nije provodila bez obzira na to što je imala lijepe programe. Mi smo dali potporu reformskom paketu, imamo i neke primjedbe, poput primjedbi na povećanje stopa poreza na nekretnine, ali nemamo ništa protiv da se komunalna naknada pretvori u porez na nekretnine. Moramo podržati te reformske mjere i pozivam sve građane Osijeka i Osječko-baranjske županije da budu snažna potpora tim reformama", izjavio je Darinko Kosor. 

Na novinarsko pitanje o postizanju kvoruma za izglasavanje ukidanja povlastica i ureda bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću Darinko Kosor je izjavio kako će ta tema biti pod prvom točkom sjednice sljedećeg tjedna te da će biti kvoruma, a ured će biti ukinut. Komentirajući podatke iz ankete prema kojoj samo 10 posto građana Hrvatske smatra da je Domoljubna koalicija u suradnji s Mostom ispunila predizborna obećanja nakon 100 dana vlasti Kosor je izjavio kako nije važno do kada će koalicija izdržati zajedno nego što će u tom vremenu postići. "Sadržaj je puno važniji od forme. Imali smo prošlu vladu koja je dogurala do kraja, a ništa od svog Plana 21 do kraja nije provela. Ja nisam zadovoljan sa prva tri mjeseca ove saborske većine i ove vlade jer smo ponavljali greške vlade prije nas koja je zato izgubila izbore. Podsjećam kako su njima trebale tri godine da počnu provoditi prvu reformski mjeru, a nama su trebala tri mjeseca da izađemo s paketom reformskih mjera i ako sada počnemo provoditi neku od tih mjera bit ćemo deset puta brži od kukuriku koalicije", rekao je Kosor. Ponovio je kako prva tri mjeseca nove vlade nisu bila dobra, bila su obilježena sukobima u koaliciji i ideološkim pitanjima koja su većini građana nebitna jer se ljudi bore za čisti opstanak i to je glavna tema koja brine većinu građana Hrvatske. "Hvala Bogu da se ovim reformskim paketom okrećemo stvarnim problemima građana. Ako su ova prva tri mjeseca dječje bolesti ove koalicije- neka su, neka su iz nas i neka se nikad ne ponove. Idemo se okrenuti reformama", istalnuo je Kosor.
Govoreći o mogućim preslagivanjima unutar vladajuće koalicije Kosor je rekao kako ne vjeruje da će ih biti. "Vjerujem samo da će ova većina početi raditi na reformama ili da će biti novi izbori", jasan je bio predsjednik HSLS-a.
Većina od 61 mjere koje su predstavljene moći će se početi provoditi već u ovoj godini, smatra čelnik HSLS-a te podsjeća kako odmah može krenuti reforma javne uprave, zakona o javnoj nabavi kao i prodaja udjela tvrtki koje nisu od nacionalnog ili strateškog značaja (Hrvatske vode, Hrvatske šume, HEP...).

Govoreći o obnovi gradske organizacije HSLS-a u Osijeku Kosor je izjavio kako će sada građani Osijeka napokon imati građansku opciju za koju mogu glasovati, umjesto dosadašnjeg "desnog centra, desnice i krajnje desnice" što je po njegovu mišljenju gotovo nevjerojatno za grad takve građanske prošlosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.