Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljen spomenik i grobnica obitelji Strossmayer u Đakovu

31.10.2016.

10:41

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nadgrobni spomenik obitelji Strossmayer na Gradskom groblju u Đakovu prvi je u nizu spomenika izrazite kulturne vrijednosti koji je u cijelosti restauriran. Uz konzervatorski nadzor, sve su potrebne radove obavili stručnjaci.

Predstoji im, međutim, obnova još 21 zaštićenog spomenika u projektu vrijednom milijun kuna koji će zajednički realizirati Grad i gradska tvrtka za komunalne djelatnosti Univerzal.

– Grobnica i spomenik Strossmayerovih hidrodinamički su očišćeni. Potom su sanirana površinska oštećenja na spomeniku, izrađeni su bočni ukrasni elementi koji su nedostajali, ujednačena je boja kamena, spomenik je hidrofobno zaštićen a spomenički tekst obnovljen crnom bojom, pojašnjava predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo izvedene zahvate. Ograda grobnice ispjeskarena je i obojena, dodaje Soldo, izliveno je i zamijenjeno deset elemenata, popravljena su vrata, montirani češeri na stupovima ograde i rukohvati.

Projekt obnove vrijedne spomeničke baštine Grad Đakovo nije započeo slučajno grobnicom i spomenikom Strossmayerovih koje je podigao sâm biskup daleke 1858. u neogotičkom stilu. Njemu je u znak zahvalnosti što je glas o Đakovu pronio čitavom tadašnjom Austro-Ugarskom za prvu grobnicu odabrana upravo ova.

– Sukladno Odluci Gradskog vijeća o zaštićenim spomenicima na Gradskom groblju bit će uskoro obnovljeni i svi ostali grobni spomenici zaslužnih Đakovčana koji su ostavili povijesni trag:  grobnice obitelji Tordinac, Donegani, Cepelić, Bogner, Dekker a svakako i nadgrobni spomenici Luki Botiću i Časnoj majci nadstojnici Samostana milosrdnih sestara svetoga Križa iz 1932., najavljuje Soldo.

/tekst Univerzal/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.