Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljena Gunja dobila i veliki društveni dom

14.10.2016.

13:34

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon katastrofalnih poplava koje su područje Županjske Posavine, a posebno područje općine Gunja zadesile 2014. godine, mještani Gunje napokon su dobili novi Društveni dom i knjižnicu u svome mjestu.

Radi se o projektu vrijednom oko 5 milijuna kuna koji se gradio od 2015. godine, a u njegovoj izgradnji sudjelovalo je  30-ak tvrtki i oko 500 radnika. Glavni donatori su INA s 2,5 milijuna kuna, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s iznosom od 1,25 milijuna kuna, te Ministarstvo kulture RH s milijun kuna.

Izgradnju Društvenog doma pomogli su i brojni donatori s manjim iznosima, ali i umjetnici koji su donirali svoja umjetnička djela, a treba istaknuti  akademika Ivana Kožarića čija je instalacija „Moje sunce za Gunju“ postavljena u samom Društvenom domu.  

Član uprave Ine Ivan Krešić izjavio je danas u Gunji kako ga veseli što je njegova tvrtka pokazala da vodi brigu o zajednici i ljudima kojima je potrebna pomoć, a osim uloženih 2,5 milijuna kuna u društveni dom njihovi su stručnjaci i volonteri sudjelovali i u pomaganju stradalima te sanaciji terena nakon poplava. Pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Bakota izjavio je kako se pokazala solidarnost na djelu te kako su u obnovi sudjelovali brojni hrvatski iseljenici i projekti koje je pokrenulo njegovo ministarstvo.

Načelnik Općine Gunja Hvroje Lucić posebno je bio zadovoljan zbog otvorenja novog objekta. Izjavio je kako je obnova Gunje nakon poplava potpuno završena, a ostalo je tek nekoliko kuća čiji vlasnci nisu imali pravo na obnovu jer se tijekom poplava nisu nalazili u svojim kućama. "Takvi se slučajevi rješavaju na sudu, no već se sada može reći da Gunja danas izgleda pet puta bolje nego što je izgledala prije poplava", rekao je ponosno Lucić. "Međutim", dodaje Lucić, "ne može se živjeti od lijepih kuća. I prije poplava ovdje je puno ljudi bilo nezaposleno. Iako su se nakon poplava svi vratili kućama procjenjuje se da je tražeći posao u inozemstvo otišlo između 300 i 500 mještana Gunaj u posljednjih nekoliko godina, a žalosti što su to uglavnom mladi ljudi".    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.