Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljena trafostanica u Bilju

01.03.2013.

12:36

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radovi na rekonstrukciji počeli su 2012. godine, a investicija je vrijedna 8 milijuna kuna.

Transformatorska stanica TS 35/10(20) kV Bilje jedna je od četiri transformatorske stanice te naponske razine na području pogona Beli Manastir, Elektroslavonije Osijek i zemljopisno pokriva područje Baranje. Iznimno je važan elektroenergetski objekt, kojim se rješava pouzdana i uredna opskrba kupaca električnom energijom južnog dijela Baranje, naselja Bilje, Mece, Darda, Švajcarnica, Kopačevo, Vardarac, Lug.Trafostanica Bilje opskrbljuje električnom energijom ukupno 4.730 kupaca. Iz ove trafostanice električnom energijom opskrbljuju se i veliki gospodarski objekti poput tvornice stočne hrane u Dardi, dvije potpuno obnovljene farme tvrtke Belje, te važne pumpne stanice Hrvatskih voda za regulaciju postojećih vodotokova kao i regionalno crpilište pitke vode južne Baranje.Transformatorska stanica Bilje izgrađena je 1963. godine.
Tijekom Domovinskog rata, postrojenje se nalazilo na okupiranom području, a veze s elektroenergetskim sustavom Republike Hrvatske bile su prekinute ratnim razaranjima. Nakon mirne reintegracije hrvatskog podunavlja, postrojenje je sanirano 1997. godine u okviru tadašnjih mogućnosti. Naime, dvostruki zračni dalekovod nalazio se u miniranom području pa je izgrađena nova kabelska veza prema TS 35/10 kV Centar u Osijeku.
Radi dotrajalosti opreme i građevinskog dijela transformatorske stanice bilo je nužno započeti projekt obnove za koju je projektnu dokumentaciju izradio Projektni odjel Elektroslavonije Osijek 2010. godine. Cilj rekonstrukcije TS Bilje je kvalitetnija i pouzdanija opskrba kupaca električnom energijom.
Nakon provedenog postupka javne nabave, u rujnu 2011. ugovorena je isporuka nove opreme za cjelokupnu rekonstrukciju kao i za građevinske radove.
Isporučitelji opreme su Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d. i Cotra d.o.o, dok su građevinski radovi ugovoreni sa tvrtkom Tehno-elektro d.o.o. iz Đakova.
Elektromontažne i bravarske radove u projektu obnove te radovi funkcionalnog ispitivanja TS 35/10(20) kV Bilje izvodili su djelatnici Elektroslavonije Osijek.
Radovi na obnovi odvijali su bez prekida u opskrbi električnom energijom Obnova je obuhvatila zamjenu primarne i sekundarne opreme unutar postrojenja, te uvođenje sustava daljinskog vođenja iz upravljačkog centra DUC Osijek.
Na području Elektroslavonije Osijek u obnovu niskonaponske mreže te rekonstrukciju postojećih objekata, Elektroslavonija Osijek koja je u sastavu HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. u 2012. godini uložila je oko 25 milijuna kuna, od čega je u Baranju uloženo preko 11 milijuna kuna. Investicijskim planom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. u 2013. godini predviđena su ulaganja u iznosu od 25 milijuna kuna na području Elektroslavonije Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.