Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljene prostorije produženog boravka u Osnovnoj školi "Antuna Bauera"

08.02.2021.

16:17

Autor: Mirta Milas

Foto: Grad Vukovar

Foto: Grad Vukovar

Foto: - / -

Vrijednost investicije je tristo tisuća kuna, a preuređene su učionica, blagovaonica, garderoba i sanitarni prostor. Produženi boravak ponajprije je namijenjen učenicima prvih i drugih razreda, ali poboljšavanjem prostornih uvjeta moći će ih koristiti i učenici viših razreda.

Važnost programa produženog boravka je iznimno velika i namijenjena je prvenstvo za najmlađe učenike, polaznike 1. i 2. razreda osnovne škole, pruža mogućnost učenicima da nakon nastave borave u školi gdje im je osiguran ručak, vrijeme za odmor i igru, pisanje zadaće, pomoć učenicima oko nastavnog gradiva i dr. U vukovarskim osnovnim školama produženi boravak pohađa ukupno oko 100 učenika. „Jako je lijepo i zaposleni su roditelji zadovoljni. Sada imamo kapacitet od 90 kvadrata što je dovoljno za 20 učenika, no za sada zbog epidemije imamo samo 10 učenika u produženom boravku,“ rekao je ravnatelj Joza Mihaljev ističući kako su radovi izvedeni u četiri mjeseca, a da su u tijeku radovi na dogradnji školske atletske staze.

Grad Vukovar u prvoj je godini od preuzimanja osivačkih prava prepoznao važnost i potrebu uvođenja programa produženog boravka u osnovne škole. Po svojoj zakonskoj definiciji produženi boravak poseban je oblik odgojno-obrazovnoga rada koji se organizira za učenike izvan redovite nastave i kao takav je na tragu cjelodnevne nastave kao strateške odrednice europskog i hrvatskog obrazovnog sustava. Riječ je o programu čija je organizacija u nadležnosti osnivača tako da sve troškove snose osnivač i roditelji učenika. Grad Vukovar u potpunosti financira sve troškove plaća i drugih materijalnih prava učitelja u produženom boravku. Sufinancira i cijenu ručka za učenike u produženom boravku u iznosu od 5 kuna po obroku, tako da roditelje ručak stoji 15 kuna jer je dnevna cijena produženog boravka 20 kuna. „U suradnji s ravnateljima vukovarskih osnovnih škola detektirali smo potrebu za produženim boravkom posebno za mlade obitelji koje žive modernim stilom života gdje je angažman na poslu izrazito dominantan. Kroz program produženog boravka djeci za vrijeme dok su roditelji na poslu nudimo topli obrok, vrijeme za rad, igru i dodatnu edukaciju. Roditelji znaju kako su djeca na sigurnome sa stručnim ljudima kojima su odgoj i edukacija profesija te djeci omogućavamo kvalitetno provedeno vrijeme", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuvši kako je tijekom prošle godine za plće učitelja i sufinanciranje programa produženog boravka osigurano preko sedamsto tisuća kuna, a u ovoj je godine za tu namjenu planurano milijun i dvjesto tisuća kuna.

/tekst: službena stranica Grada Vukovara/

Foto: Grad Vukovar

Foto: Grad Vukovar

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.