Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljeno bugarsko vojno groblje

26.04.2016.

18:02

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu posjeta bugarskog ministra obrane Nikolaya Nencheva MORH-u, na bugarskome vojnom groblju u Vukovaru svečano je otkrivena obnovljena spomen-kosturnica s posmrtnim ostatcima 1027 bugarskih vojnika i časnika koji su poginuli 1944. i 1945. godine boreći se na strani antifašističke koalicije.

"Ti hrabri Bugari poginuli su daleko od granica svoje domovine kako bi pridonijeli porazu nacizma, jednom od najužasnijih zala koje je pogodilo čovječanstvo", rekao je u govoru bugarski ministar obrane Nikolay Nenchev, dodajući kako je tijekom Drugoga svjetskog rata bugarska povijest, poput hrvatske, bila složena i proturječna. "Ovdje u Vukovaru ponosno možemo reći da je naša zamlja pridonijela slomu nacističke imperije zla", rekao je Nenchev i podsjetio da je na području od Makedonije do Slovenije u završnim bitkama Drugoga svjetskog rata poginulo više od 10.700 bugarskih vojnika i časnika, a dvostruko više ih je bilo ranjeno.
Pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske Zoran Piličić rekao je u prigodnom govoru kako 1027 imena poginulih bugarskih vojnika treba biti spomen, ali i opomena svima kako se zlo Drugoga svjetskog rata ne bi ponovilo. "Ponovno se u svijetu rade neke vrlo slične stvari i - ako ovakve ljude zaboravimo i ne damo im zasluženo mjesto - sve će se te stvari ponoviti", upozorio je Piličić i izrazio zadovoljstvo što je na svečanosti i skupina bugarskih veterana Drugoga svjetskog rata te hrvatski veterani Domovinskog rata. Veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj Tanya Dimitrova podsjetila je kako je bugarsko vojno groblje u Vukovaru, koje je izgrađeno 1965. godine, obnovljeno 2002., a bugarski veteran Drugoga svjetskog rata Todor Anastasov, koji se borio u bitki kod Sotina, govorio je o 26 poginulih suboraca. 
Na komemoraciji su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je naglasio kako su sve te žrtve stradale u borbi protiv jednog velikog zla, u borbi protiv nacizma jednako kao i hrvatski narod. „Bugarski je narod imao tu nesreću da je odmah nakon što se oslobodio nacizma došao pod čizmu drugog zla - komunizma kojeg su se u konačnici oslobodili netom prije nas. Prije nas su postali dijelom euroatlanskih integracija, ali hvala dragom Bogu i hrvatski i bugarski narod živi u slobodi i demokraciji oslobođenih od sviju zala prošlosti i živi u svojoj državi. Smatram da je to bila zajednička ideja, kao što smo mogli čuti i bugarskih veterana iz Drugog svjetskog rata i hrvatskih veterana iz Domovinskog rata", izjavio je gradonačelnik Penava.
Podno spomen-obilježja na kosturnici položeni su vijenci, a zatim je bugarsko izaslanstvo vijenac položilo i podno spomen-obilježja na obližnjemu Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u počast poginulima u Domovinskom ratu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.