Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljeno spomen obilježje židovskim stradalinicima u II. svjetskom ratu

16.12.2016.

14:02

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Tenjskoj cesti u Osijeku otkriveno je spomen-obilježje židovskim stradalnicima u Drugom svjetskom ratu. Spomenik je srušen prije mjesec dana, a sredstvima Grada Osijeka obnovio ga je osječki Ukop .

"Prije otprilike mjesec dana ustanovili smo da je spomenik srušen. Vandalizam smo prijavili policiji, ali počinitelj nije otrkiven.", objasnio je predsjednik Židovske zajednice Osijek Željko Bajsman. Spomenik je podignut 2004. na mjestu gdje je 1942. godine bio sabirni logor. 1500 članova Židovske općine Osijek, ali i Židovi iz Vukovara, Vinkovaca, Našica, Đakova, Valpova i Sarajeva iz sabirnog su logora odvedeni su u logore smrti, od Auschwitza Birkenaua do Jasenovca. 
Za gradskog vijećnika Jaroslava Pecnika rušenje spomen obilježja više je od vandalizma: 
"Nimalo ne insinuiram da se radi o fašizmu kao dominantnom pokretu, ali da fašizacija društva dijelom ide i da se marginalizira, ignorira-to je problem i tako sve počinje. Kada sve bukne mi se čudimo kako ruše, zašto se ruše spomenici antifašizmu. "
Zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš na pitanje novinara rekao je kako je cijena obnove spomen obilježja bila 15 tisuća 600 kuna. "Od kada je podignut spomenik židovskim stradalnicima u Drugom svjetskom ratu više je puta bio oštećen. Zato smo i pripremili putujuću izložbu kojom djeci Osijeka ukazujemo na vrijednost povijesne baštine Osijeka i važnost njezina čuvanja," rekao je Ambruš.
Koliko je važno učiti i poticati na toleranciju govori podatak da Grad Osijek za sanaciju kultruno-povijesne baštine godišnje izdvaja od 400 do 500 tisuća kuna, a nematerijalna šteta je nemjerljiva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.