Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u ruralnom razvoju

17.12.2018.

12:39

Autor: Iva Fijala

Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u ruralnom razvoju

Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u ruralnom razvoju

Foto: - / -

Prekogranično područje Hrvatske i Mađarske ima veliki potencijal obnovljivih izvora energije u ruralnim područjima, o čemu se više pokušalo saznati u projektu "Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u funkciji ruralnog razvoja" koji zajedno provode Hrvatska i Mađarska.

Prekogranično područje Hrvatske i Mađarske ima značajan potencijal obnovljivih izvora energije, a posebice energije Sunca, geotermalne energije i energije biomase u ruralnim područjima koji se mogu korstiti za proizvodnju električne i toplinske energije. Završna konferencija projekta danas je održana na FERIT-u u Osijeku.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u sklopu Interreg programa Hrvatske i Mađarske, a partneri osječkom FERIT-u su Sveučilište u Kapošvaru i Centar za ekonomska i regionalna istraživanja Mađarske akademije znanosti iz Pečuha. Ukupna je vrijednosti projekta 226.836, 86 eura, a EU doprinos je 192.813,03 eura.

Cilj je bio istražiti kako obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost mogu pridonijeti ruralnom razvoju, i to u ekonomskom, društvenom i tehničkom smislu te zaštiti okoliša. Pratilo se stanje u Osječko-baranjskoj županiji s hrvatske strane te županijama Baranya i Somogy u Mađarskoj. Pokazalo se da postoji veliki neiskorišteni potencijal, posebice u energijama sunčevog zračenja, biomase i geotermalnoj energiji.

U projektu su navedeni primjeri dobre prakse iz Austrije i drugih dijelova Hrvatske, kao što je bioplinsko postrojenje kod Hrastina gdje se električna i toplinska energija proizvode iz biomase, a uključeno je desetak poljoprivrednika koji zajedno prikupljaju otpad koji postaje sirovina i tako zaokružuju ciklus u proizvodnji energije.

U sklopu ovog projekta u Budrovcima je instalirano fotonaponsko postrojenje za ruralna područja koje služi kao primjer kako se to može napraviti. Želja je zainteresirati lokalnu upravu i posebice mala poljoprivredna gospodarstva za investiranje u područje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u čemu mogu dobiti značajnu financijsku potporu putem raznih projekata.

Više o projektu možete saznati na rures.eu.

 

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.