Hrvatski radio

Radio Osijek

Obrana traži da se suđenje braći Mamić premjesti u Zagreb

06.02.2023.

13:12

Autor: Radio Osijek/KI/ Hina

Županijski sud u Osijeku

Županijski sud u Osijeku

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Zbog zahtjeva obrane za premještanje predmeta na sud u Zagrebu na osječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je odgođen nastavak drugog suđenja braći Mamić i ostalima koje Uskok tereti na izvlačenje novca iz NK Dinama u sklopu zločinačkog udruženja. O zahtjevu će odlučivati Visoki kazneni sud, što su u Uskoku ocijenili pokušajem odugovlačenja postupka, a obrana korištenjem svojih Ustavnih i zakonskih prava.

Galerija
Županijski sud u Osijeku, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Županijski sud u Osijeku, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekŽupanijski sud u Osijeku, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marta Šamota Galjer ocijenila je kako je se radi o neosnovanom prijedlogu za delegaciju predmeta, u kojemu tvrdnje o nepostojanju uvjeta za nepristrano suđenje ničim nisu argumentirane. Smatra da je riječ o ponavljanju tvrdnji iz ranijih prijedloga za prenošenje mjesne nadležnosti koje je Visoki kazneni sud prethodno odbijao, s obrazloženjem kako nije utvrđeno da bi došlo do povrede prava na pošteno i nepristrano suđenje ni da će to pravo biti povrijeđeno, ako suđenje ostane na osječkom Županijskom sudu.


Braniteljica sedmookrivljenog Nikky Arthura Vuksana odvjetnica Ksenija Vržina kazala je kako ovaj zahtjev nije identičan prethodnom, jer tada nije bilo pokrenuta istraga protiv trojice bivših sudaca ovoga suda Ante Kvesića, Darka Krušlina i Zvonka Vekića, koje je Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Podsjeća da je u međuvremenu donesena i presuda Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude protiv bivšeg "Dinamovog" direktora Damira Vrbanovića, u suđenju koje je okončano 2018. zbog povrede prava na nepristrano suđenje, a u kontekstu istrage protiv sudaca ovoga Suda.


Odvjetnik Maria Mamića Ivan Stanić odgovorio je kako obrana ne odugovlači postupak već koristi svoja prava zajamčena Ustavom te Zakonom o kaznenom postupku. Ustvrdio je da će u ovom postupku biti još novih okolnosti, zbog kojih će obrana ponovno tražiti delegaciju postupka na drugi nadležni sud: "Ovo spašavanje nadležnosti osječkog Županijskog suda podsjeća na scene iz filma "Spašavanje vojnika Ryana", gdje se na silu ovdje pokušava održati sudska nadležnost pa se zato, zbog novih okolnosti, i obraćamo sudovima višeg stupnja", rekao je Stanić. S obzirom na to da do donošenja odluke Visokog kaznenog suda nema uvjeta za održavanje rasprave ročište je odgođeno, a novo će biti naknadno zakazano. Odvjetnik Stanić izjavio je novinarima da sud ima procesne instrumente za zakazivanje rasprava, a obrana koristi sve zakonske mogućnosti za koje smatra da pripadaju okrivljenicima. Tu se ne radi o zlouporabi, a sud je taj koji mora voditi računa o brzini postupanja, smatra Stanić.


Zamjenica ravnateljice Uskoka Marta Šamota-Galjer kazala je novinarima da je prijedlog za delegaciju usmjeren daljnjem odugovlačenju postupka, kao i sve dosadašnje radnje okrivljenika, koje imaju za cilj da se sa suđenjem u ovom predmetu i ne započne. U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK "Dinama", koje je na osječkom Sudu započelo početkom ožujka 2021. godine, do sada je održana samo jedna rasprava na kojoj je okrivljenicima pročitana optužnica. Uz Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.


U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Marta Šamota Galjer

Branitelj Marija Mamića Ivan Stanić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.