Hrvatski radio

Radio Osijek

Obrana traži izdvajanje svjedočenja K. Fehira i G. Getoš

07.04.2017.

13:56

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pripremnom ročištu na Zagrebačkom županijskom sudu za novo suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp", obrana Branimira Glavaša zatražila je da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira i suoptužene Gordane Getoš.

Fehir, koji je za vrijeme zločina imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca zločina nad osječkim Srbima optužio je Branimira Glavaša. Glavaš je tada bio na čelu Sekretarijata. Fehir je svoj iskaz ponovio i na prvom suđenju, nakon čega su dužnosnici Glavaševe stranke HDSSB-a tvrdili da je za svoje lažno svjedočenje i osuđujuću presudu nagrađen stanom u Poreču.
Kada je pri kraju prvog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u studenome 2008. iznosio svoju obranu Glavaš se u najvećoj mjeri usmjerio na pobijanje iskaza trećeoptužene Gordane Getoš Magdić, ističući da su tvrdnje prema kojima je mučenja i likvidacije osječkih Srba naređivao preko papirića "preglupa policijska izmišljotina i konstrukcija". Ustvrdio je da je njen iskaz temeljen na diktatu i sugestijama policijskih službenika, a sve kako bi se njega optužilo za ratni zločin.
U veljači 2010. Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu tada već osuđene Gordane Getoš Magdić na rješenje Županijskog suda u Vukovaru kojim je odbijen istražni zahtjev protiv osječkih policajaca zbog navodnih nezakonitosti u njezinu ispitivanju o zbivanjima u ratnom Osijeku. No, obrana i dalje tvrdi da je osječka policija, pod vodstvom Vladimira Fabera, zapisnik o ispitivanju Gordane Getoš Magdić krivotvorila.
Odluka 11. travnja
Odluku o izdvajanju dokaza sutkinja Tanja Pavelin Borzić objavit će na idućem ročištu 11. travnja kada bi se trebala očitovati i o zahtjevu obrane da se predmet vrati optužnom vijeću koje treba odlučiti o izmjenama optužnice. Obrana, naime, tvrdi da su događaji iz optužnice "kaznena djela počinjena tijekom ratnog sukoba", ali ne i ratni zločin.
Glavaš je prije prošle sjednice optužnog vijeća u ožujku kazao kako od novog suđenja ne očekuje ništa, "obzirom da nije mali broj sudaca koji direktno govore da je hrvatsko pravosuđe 'dno dna', opterećeno velikim problemima". "Neka bude što će biti, neka rade kako rade i neka se proces okonča onako kako netko želi", kazao je Glavaš. Dodao je kako može ponoviti samo ono što tvrdi već 12 godina, a to je da nije kriv i da je "optužnica bila politički motivirana i montorana".
Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015.
Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima. Vrhovni je sud početkom veljače odbio prijedlog da se ponovljeno suđenje Glavašu i ostalima vodi u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.