Hrvatski radio

Radio Osijek

Obrazovanje za zelena zanimanja

21.10.2021.

13:48

Autor: Neven Knežević

hrt.hr - Radio Osijek

hrt.hr - Radio Osijek

Foto: - / -

Do kraja mjesec otvoren je natječaj grada Osijeka, udruge Algebra i EU centra za edukaciju za takozvana zelena zanimanja vezana uz energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Prednost kod prijavljivanja imaju socijalno ugrožene skupine odnosno dugotrajno nezaposlene osobe.

Kroz taj projekt "Zelena zanimanja i komunikacija za posao" koji se u cijelosti financira iz europskog socijalnog fonda u sljedećih nekoliko mjeseci obrazovat će se četrdesetak polaznika za deficitarna zanimanja vezana uz energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. 

Ciljane skupine koje se mogu javiti na natječaj su osobe s invaliditetom, liječeni ovisnici, mladi nezaposleni, nacionalne manjine, te djeca iz sustava socijalne skrbi, rekao je pročelnik upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić, te pozvao zainteresirane za popune obrazac na stranici zelenazanimanja.eu-centar.org. Osim Osječana na natječaj se mogu javiti i ciljane skupine iz Slavonije i Baranje, a nakon toga ako bude više prijavljenih od traženog broja obavit će se probir. 

Ugrožene skupine dobit će priliku obrazovati se za zanimanja koja su tražena na tržištu rada, a osim stečenih znanja o programiranju, naučit će i komunicirati u poslovnom svijetu što je važnu kod zapošljavanja, rekao je dogradonačelnik Dragan Vulin, te dodao da će obrazovanje za zelena zanimanja koristiti i poslodavcima jer nedostaje radne snage upravo za ta zanimanja.  

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.112.365 kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda, a odgovarajući na pitanja što su zelena zanimanja direktor udruge EU centar Domagoj Vidaković rekao je da su sva ona koja pridonose cilju o smanjenju co2 u okolišu, veću energetsku učinkovitost i čišće izvore energije, a sve to ide prema digitalnoj Europi. 

dogradonačelnik Dragan Vulin

direktro EU centra Domagoj Vidaković web

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.