Hrvatski radio

Radio Osijek

OBŽ: 500 EU projekata "teških" 339 milijuna eura

17.05.2016.

14:18

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon Zagreba i u Slavoniji - na osječkom Poljoprivrednom fakultetu predstavljen je projekt "Trend" iz programa Erasmus plus, koji u cijelosti financira Europska unija. Cilj - potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije.

"Kako razviti i financirati projekte energetski učinkovite obnove i njihove primjene u zajednici?" - naziv je konferencije koju je organizirala Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Predsjednik Uprave Stjepan Ribić istaknuo je kako je projekt rezultat osječke uspješnosti u povlačenju europskoga novca. "Imamo bogato iskustvo na tome području i dobru suradnju sa Sveučilištem. Projekt se financira tijekom 24 mjeseca, ukupna vrijednost je 220 tisuća eura i odvija se kroz programski okvir Erasmus +" - kaže dr. sc. Ribić. U Osječko - baranjskoj županiji, podsjeća, novcem iz EU - fondova financira se gotovo petsto projekata, vrijednih 339 milijuna eura.

"Neznanje, dezinformacije i administracija glavne su prepreke do europskoga novca" - rekao je u izjavi novinarima voditelj projekta "Trend" Davor Kralik s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. "Trend je projekt koji je nastavak svih naših dosadašnjih međunarodnih suradnji, najviše sa Mađarskom i Slovenijom. Svi su imali temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Odnosi se na edukaciju lokalne samouprave i malih tvrtki, kako bi se projekti brže ostvarili" - zaključio je Kralik, najavljujući nastavak izobrazbe u povlačenju europskoga novca.

"Za sada, mogućnosti projekata energetske učinkovitosti i obnove prepoznala je samo jedna komercijalna banka, očekujemo ih još nekoliko do kraja godine" - najavila je Goranka Tropčić Zekan iz Europske banke za obnovu i razvoj, voditeljica programa Reenova+: "Sve se dogovara s bankama. Kreditna linija vrijedna je 60 milijuna eura isključivo za građane RH - vlasnike stanova, apartmana, kuća za odmor. Vrijednosti do 150 tisuća eura za privatne osobe, do pet milijuna eura za dobavljače energetski učinkovite opreme. Bitno je da se obnavljaju postojeći objekti i ugrađuje energetski učinkovita oprema."

Odgovorila je i na pitanje - koliko iznose kamate za Hrvate, u odnosu na ostale građane Europske unije: "To je povezano s našim kreditnim rejtingom. Inače se u tu svrhu kamate kreću u rasponu od 2 do 6,7,8 posto..ako smo na 4,5 ili 5 posto - tu smo negdje u sredini" - zaključila je Goranka Tropčić Zekan.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.