Hrvatski radio

Radio Osijek

OBŽ će subvencionirati kupnju solarnih panela?

29.06.2022.

14:37

Autor: HRT Radio Osijek

12. sjednica Županijske skupštine OBŽ

12. sjednica Županijske skupštine OBŽ

Foto: OBŽ / OBŽ

Dvanaesti put u ovome sazivu okupili su se tijekom prijepodneva županijski vijećnici na još jednoj sjednici Županijske skupštine OBŽ na kojoj je tradicionalno najzanimljivije bilo tijekom aktualnog sata.


Vijećnik Boris Piližota upozorio je kako zbog rastuće cijene energenata brojnim građanima prijeti opasnost od tzv. energetskog siromaštva. Zbog toga je predložio da Županija uvede program subvencioniranja solarnih panela za građane, ali i poduzetnike „ S obzirom na nesigurnu jesen koja nas očekuje trebamo već sada razmišljati kako da ovo poskupljenje energenata što manje utječe na džepove građana, pogotovo ako znamo kako je za Osijek već najavljeno poskupljenje gradskog grijanja. Po uzoru na sufinanciranje kupovine prve nekretnine mogli bi tako građanima pomoći sufinanciranjem solarnih panela što bi bila jedna kvalitetna priča kako pomažemo stanovnicima naše županije, pogotovo ako se u sve uključe i jedinice lokalne samouprave” poručio je Piližota. S izrečenim se župan Ivan Anušić složio „Spreman sam da to napravimo i da općenito razmislimo o tome da mijenjamo sustave subvencija odnosno da se okrenemo nekim drugim stvarima. Jer ovdje se radi o izvanrednim okolnostima i ako uskoro ne pomognemo tim ljudima nemoguće će im biti nastaviti poslovanje” rekao je Anušić i najavio kako će ovu temu iznijeti i na sastanku župana s premijerom Plenkovićem koji će se održati sljedeći tjedan u Slunju.

Sjednica Županijske skupštine OBŽ

Sjednica Županijske skupštine OBŽ

Foto: OBŽ / OBŽ

Policija koči razvoj turizma


Na dnevnom redu s našla se i informacija o stanju i razvojnim mogućnostima turizma na području županije. Tijekom rasprave o ovoj točki dnevnog reda vijećnik i potpredsjednik skupštine Goran Đanić upozorio je kako policija ne dozvoljava razvoj turizma te je zbog toga predložio da se PU Osječko-baranjskoj uputi i apel „U posljednje vrijeme sam bio na nekoliko događanja, a gdje su policajci jednostavno okupirali naša turistička mjesta. Bio sam na jednom događaju gdje je policija prilikom odlaska baš svakog posjetitelja palila rotirke i zaustavljala ih. Nitko od njih nije bio pod utjecajem alkohola” istaknuo je Đanić i dodao da je previše policijskih službenika na cestama oko manifestacija koje bi trebale privući turiste te da sve to ima negativan učinak na osječkobaranjski turizam „Mi danas Slavoniju i Baranju razvijamo kao turističku destinaciju i dok se na Jadranu, gdje nema nijednog policajca, ovih dana bilježe rekordni rezultati, mi na ovaj način gušimo turizam. Zbog toga bih htio da župan provjeri na koji način bi se policija mogla uključiti u razvoj turizma na ovim prostorima, umjesto da ga guši”.


Ham potvrđen kao novi intendant


Recimo i kako se, nakon što je jučer Gradsko vijeće grada Osijeka podržalo Vladimira Hama kao novog intendanta HNK u Osijeku, ova tema našla i pred županijskim vijećnicima koji su se o njoj također pozitivno izjasnili. Ham bi tako na dužnost trebao stupiti sredinom iduće godine nakon što sadašnjoj intendantici Draženi Vrselji istekne mandat.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.