Hrvatski radio

Radio Osijek

13:31 / 04.03.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

OBŽ: Kod obiteljskih liječnika više od devet tisuća doza cjepiva

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Od 27. prosinca 2020. godine do sada na područje Osječko-baranjske županije stiglo je 17.706 doza cjepiva, i to 12.306 doza cjepiva Pfizera, 6.800 AstraZeneca i 1.600 cjepiva Moderna, podaci su koje je objavila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Nataša Turić.

Kako je istaknula na konferenciji za novinare, na području Osječko-baranjske županije od 10. se veljače provodi druga faza cijepljenja u kojoj se procjepljuju osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima. Obiteljskim je liječnicima do sada distribuirano 9.216 doza cjepiva (4.046 Pfizera, 4.500 AstraZeneca i 640 Moderne). "Od ponedjeljka, 1. ožujka pokrenut je nacionalni sustav prijavljivanja zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19 u trećoj fazi, odnosno za masovno cijepljenje. Osim prijava svojim liječnicima obiteljske medicine, građanima je dostupna i prijava preko internetske stranice: cijepise.zdravlje.hr, a Zavod za javno zdravstvo OBŽ je dodatno otvorio dvije telefonske linije (031 225 762, 031 225 769) putem kojih će naši djelatnici ispunjavati prijave na internetskoj stranici za sve stanovnike OBŽ koji su zainteresirani za cijepljenje. Prije nego što se nazove, potrebno je pripremiti ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, njezin OIB (ili MBO) i datum rođenja. Također, i strani državljani koji žive u našoj županiji mogu putem ova dva call centra iskazati interes za cijepljenje", istaknula je Turić.
Na konferenciji za novinare održane nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije izneseni su aktualni podaci o epidemiološkom stanju na području županije. U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 476 uzoraka od kojih je 71 bio pozitivan na koronavirus, što je udio od 14,9%. Najviše (29) novopozitivnih osoba živi na području Osijeka, 20 osoba je s područja Valpova, 5 Belišća, po dvije osobe su iz Đakova, Koške i Našica, a po jedna osoba je s područja Erduta, Belog Manastira, Bilja, Bizovca, Čepina, Ernestinova, Magadenovca, Marijanaca, Semeljaca, Trnave i Vladislavaca, izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Na bolničkom se liječenju nalazi 56 osoba oboljelih od COVID-19, i to 44 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 929 osoba. Policijski su službenici proveli 3 provjere osoba u samoizolaciji prema dojavama građana i utvrdili dva kršenja (na području Osijeka i Belog Manastira). Samoinicijativno su provjerili 7 osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na mjestu prebivališta. "Policijski su službenici obavili i 127 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Od ponedjeljka i nakon otvaranja terasa ugostiteljskih objekata, službenici Državnog inspektorata rade između ostaloga i nadzor njihova rada te upozoravaju ugostitelje na moguća kršenja mjera", rekao je načelnik stožera Ivan Hampovčan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.