Hrvatski radio

Radio Osijek

OBŽ sa zadovoljstvom iščitava e-vizitor – turistički pokazatelji na razini 2019.

08.08.2022.

17:23

Autor: Radio Osijek/TM

Turistička ponuda Osječko-baranjske županije

Turistička ponuda Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ / -

Čini se da sve više posjetitelja prepoznaje turističke vrijednosti Osječko-baranjske županije, pa se broj dolazaka i noćenja kontinuirano povećava. Iako ljetni mjeseci na kontinentu nisu „top sezona“, podatci koje putem e-visitora prati Turistička zajednica Osječko-baranjske županije govore da je broj dolazaka i noćenja na razini rekordne 2019. godine.

U odnosu na prošlu godinu, u prvih sedam mjeseci 2022. godine bilježi se 63% više dolazaka i 35% više noćenja na području Osječko-baranjske županije. Značajno povećanje bilježi se i kod dolazaka kruzera, pa je riječnim putem u našu županiju stiglo 112% više gostiju nego prošle godine.

Iako su lipanj i srpanj bili uspješniji nego proteklih godina, najviše posjetitelja, prema dosadašnjem iskustvu, očekuje se u rujnu i listopadu kada se sezona „seli“ na kontinent.

„Posjetitelji vole istraživati Slavoniju i Baranju u proljeće i jesen, kada se, osobito na području Osječko-baranjske županije, događa i niz manifestacija. Početkom rujna na Staroj Dravi u Bilju, održat će se 68. Svjetsko prvenstvo u ribolovu, Fišijada u Belom Manastiru, zatim slijede Ribarski dani u Kopačevu, tradicionalna manifestacija koja privlači više od 10 tisuća posjetitelja tijekom tri dana, zatim festival biciklističke rekreacije Febire, pa Baranjski polumaraton, Vinski maraton i krajem rujna i početkom listopada 4. izdanje manifestacije HeadOnEast”, nabraja manifestacije koje bi mogle „pojačati” turističke pokazatelje župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

„Slavonija i Baranja osim nadaleko poznata četiri vinogorja, izvrsnih vina i prekrasnih vinskih podruma začinjenih vrhunskom tradicionalnom gastronomijom, odnedavno u ponudi ima i obnovljeni dvorac u Tikvešu. Riječ je o novoj turističkoj atrakciji smještenoj u sjevernom dijelu Parka prirode Kopački rit. Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš – jedinstveni je multimedijalni i interaktivni postav koji posjetiteljima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita. Ovo je prostor za istraživanje i učenje, ali i prostor za otkrivanje svih tajni Parka i upoznavanje bogate kulturno-povijesne baštine uz pomoć najmodernije tehnologije.

Kompleks dvoraca Tikveš obuhvaća objekte: Novi dvorac s Aneksom i Stari dvorac, a potječe iz 19. stoljeća. Izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijesti dvorci su bili rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima, ali isključivo zatvorenog tipa za vladare i ugledne goste, koje je sada, nakon obnove i prenamjene, dostupno svim zainteresiranim posjetiteljima.

Kopački rit također od otvorenja dvorca prije tri mjeseca bilježi rekordan broj posjetitelja. U svibnju je ostvaren najveći broj dolazaka ikad, a lipanj i srpanj su prema broju posjetitelja najbolji lipanj i srpanj do sada”, stoji u objavi Osječko-baranjske županije u kojoj je i sljedeći promidžbeni tekst:

Razmišljaš o pustolovini nadohvat ruke, o neočekivanom putovanju koje počinje iza ugla, a vodi u doživljaje za kakvima mnogi tragaju tisućama kilometara i ne uspiju ih naći?

Tvojoj potrazi došao je kraj, a pakiranju kofera početak. Slavonija i Baranja ono su što tražiš – skrivene postojbine gastronomskih uživancija, vinskih iznenađenja, sportskih uzbuđenja i mentalnih rasterećenja. Život je tu da bi ga se živjelo, podsjetit će te ova regija pitomih krajolika i spontanih, gostoljubivih ljudi. Uostalom, nisu bez razloga već i naši stari znali reći: „Kreni na istok – HeadOnEast!“


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

18 h

FEBIRE

FEBIRE