Hrvatski radio

Radio Osijek

OBŽ: U posljednjih mjesec i pol broj pozitivnih četverostruko veći

10.11.2020.

12:59

Autor: Radio Osijek/TM

Ivan Hampovčan, novi načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Ivan Hampovčan, novi načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Foto: - / -

Pet pacijenata, koji su u osječkom KBC-u bili na respiratoru, preminulo je. U posljednja 24 sata evidentirano je 112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, izvijestili su danas članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testiran je 361 uzorak od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 112 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (44), Našica (13), Donjeg Miholjca (9), Đakova (8), Valpova (6), Belišća (6) i Belog Manastira (2). Sedam novopozitivnih osoba je s područja općine Đurđenovac, tri iz Gorjana, dvije iz Bilja, a po jedna osoba je s područja općina Antunovac, Bizovac, Čepin, Darda, Erdut, Čeminac, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Semeljci, Strizivojna, Trnava i Vladislavci.
Na bolničkom su liječenju 164 osobe oboljele od COVID-19, i to 30 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 134 u KBC-u Osijek, od kojih su 22 pacijenta na respiratoru. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek u protekla 24 sata preminulo je pet osoba - žena iz Šaga rođena 1952. godine, tri muške osobe iz Osijeka rođene 1934., 1944. i 1948. godine te žena iz Belog Manastira rođena 1971. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja, rečeno je na konferenciji za novinare.
Deset puta više ljudi u samoizolaciji nego početkom listopada
Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 5.186 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba, što je deset puta više nego početkom listopada kada je dnevni prosjek iznosio oko 500 osoba. Policija je provela 43 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.
Uz navođenje podataka da je na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije do sada za 4.651 osobu utvrđen pozitivan nalaz, da je broj osoba u samoizolacija trenutno više od 5.000 te da je do sada je preminulo 70 osoba, načelnik Stožera Ivan Hampovčan pozvao je građane na poštivanje epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje epidemije i spriječilo daljnje posljedice na zdravlje građana i ukupan život.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić istaknuo je kako relativno velik broj pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih uzoraka ne znači da ima puno pozitivnih osoba koje nisu testirane nego da epidemiolozi i liječnici primarne zdravstvene zaštite dobro obavljaju trijažu osoba koje se šalju na testiranje.
Uvodi se call centar Zavoda za javno zdravstvo
"Zavod već ima i brze antigenske testove visoke učinkovitosti (vjerojatnost za točnost tog testa je 97 posto) koje preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija. Najkasnije u idući ponedjeljak-utorak trebali bismo ih početi koristiti za osobe koje imaju simptome te se jave za testiranje unutar sedam dana od pojave simptoma, a svaki negativan uzorak će se i dodatno testirati PCR metodom. Brzi antigenski testovi nisu pouzdani za asimptomatske i osobe s dužim trajanjem simptoma. Cijena testova ne bi trebala biti više od 100 kuna, radit će se po uputnici, ali masovno testiranje se neće raditi nego po trijaži epidemiologa i liječnika", rekao je Pandžić. Ravnatelj Zavoda objavio je kako je počeo raditi Call centar Zavoda za javno zdravstvo OBŽ na koji građani mogu postavljati pitanja o COVID. Telefonski brojevi su: 031 225-757, 031 225-762 i 031 225-769.
Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece istaknuo je kako su službenici Policijske uprave od 25. ožujka do danas obavili 8.124 samoinicijativne provjere građana u samoizolaciji te utvrdili 43 kršenja. Po dojavi građana, liječnika, ljekarnika i drugih osoba provjerili su 351 dojavu i utvrdili 127 kršenja. "Za utvrđena kršenja policija podnosi izvješća Državnom inspektoratu koji izdaje prekršajne naloge, za koje su za fizičke osobe predviđene kazne od 8.000 do 15.000 kuna. Jedna je osoba prijavljena za kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti, jer je, iako svjesna da je pozitivna na COVID, u više navrata izlazila iz kuće i time ugrozila druge građane. Policija je kroz svoj rad stalno izložena koronavirusu, pa smo imali 52 pozitivna službenika i 186 u samoizolaciji, kao i 21 državnog službenika u samoizolaciji te 11 pozitivnih na koronavirus", rekao je Bece.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.