Hrvatski radio

Radio Osijek

Ocjenjivanje u sljubljivanju kulena i vina

20.11.2017.

12:41

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi je to u nizu događaja vezanih uz 4. izdanje festivala WineOS koji će se održati 1. i 2. prosinca u Esseker centru u Osijeku .

Na WineOS-u, festivalu vina, delicija i ugodnog življenja okupit će se veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja. Iako je službeno otvorenje festivala 1. prosinca (petak) u 15:00 sati, već je danas u sklopu te manifestacije održano 1. ocjenjivanje u sljubljivanju kulena i vina Slavonije i hrvatskoga Podunavlja i to sorti graševina i frankovka, najavio je organizator WineOS-a Vinko Ručević. Četrdeset je uzoraka vina ove dvije sorte svih relevantnih vinara, te kulena kao autohtone namirnice, dodao je. Predsjednik šesteročlanog ocjenjivačkog povjerenstva je Franjo Francem koji je inače dopredsjednik Hrvatskog Somelier Kluba. "Mene veseli da se uopće krenulo u tu priču jer želimo istaknuti tradiciju i autohtonost dva proizvoda: vina i kulena u Slavoniji i Podunavlju. Želimo vidjeti što se događa kad ta dva proizvoda sljubite, koje su to senzacije u ustima te želimo na sustavan način ocijeniti što je to kvaliteta njihova sljubljivanja, što ide sa čim, koja tipologija vina ide uz kulen i zašto ide i to posebice za graševinu i frankovku, sorte tipične za ovo područje". 

Oba dana, petak i subotu (1. i 2. prosinca), festival će biti otvoren od 15:00 do 21:00 sat. Na festivalu će se prezentirati i kušati vina, razne delicije, održati seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.