Hrvatski radio

Radio Osijek

Od 1. siječnja 2018. besplatna prehrana u osnovnim školama

19.07.2017.

11:34

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić najavio je danas kako će od 1. siječnja 2018. godine svim učenicima osnovih škola u županiji biti besplatna školska prehrana. Županija će za taj projekt izdvojiti 10-ak milijuna kuna.

Najavio je kako je riječ o obećanju koje će biti ispunjeno, a svi prehrambeni proizvodi za školsku prehranu bit će proizvedeni i kupljeni na području Osječko-baranjske županije. Time će se potaknuti i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, smatra župan Anušić.

On se danas susreo s ravnateljima 92 osnovne i srednje škole s područja županije kako bi, osim o besplatnoj školskoj prehrani u osnovnim školama, razgovarali i o Shemi školskog voća i mlijeka. Riječ je o projektu koje potiče i financira Ministarstva poljoprivrede kako bi se osiguralo barem jednom na tjedan raznovrsno voće učenicima osnovnih i srednjih škola te mlijeko. Riječ je također o hrani koja će se nabavljati na području Osječko-baranjske županije i cilj je da sve škole budu uključene u taj projekt. Župan Anušić najavio je kako će, u slučaju da novac Ministarstva ne bude dovoljan, biti angažirana i sredstva županijskoga proračuna. 

Ravnatelji su upozorili i na neke probleme s kojima se susreću te je dogovoreno kako će sve biti riješeno do početka škole. Problemi su s čuvanjem voća, za što uglavnom ne postoje odgovarajući uvjeti, komplicira se ugovaranje dostave s lokalnim dostavljačima i proizvođačima, neki ravnatelji upozorili su kako se učenicima ne sviđa što znaju dobiti zelene i kisele jabuke umjesto zrelih, a problem je i dostava svježeg mlijeka u malim količinama u male i dislocirane škole. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.