Hrvatski radio

Radio Osijek

Od 230 novozaraženih u Slavoniji 131 iz Osječko-baranjske županije

23.10.2020.

09:17

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Osječko--baranjska županija bilježi najviše novopozitivnih (131) i u samoizolaciji (414) u jednom danu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji 65 je novozaraženih, Virovitičko-podravskoj 24, u Požeško-slavonskoj 10. Dvije osobe su preminule.

 

U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi neželjeni rekord u jednom danu od početka epidemije. U Respiracijskom centru KBC-a preminula je jedna hospitalizirana osoba, žena iz Strizivojne, rođena 1959. godine, koja je uz COVID-19 imala i druga teža oboljenja.
Testirano je ukupno 448 uzoraka (364 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 84 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ), izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. 
Najviše pozitivnih nalaza bilo u Osijeku (54), a s prigradskim naseljima (Tenja 4, Višnjevac 3, Briješće 1 i Josipovac 1) na području Grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 63 osobe. Po mjestu stanovanja novozaraženih slijede Belišće s devet osoba, odnosno 11 s prigradskim naseljem Gat (2) te Đakovo s osam, odnosno 13 s prigradskim naseljima Selci Đakovački (4) i Široko Polje (1). Pet novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Trnave, po tri iz Darde, Ivanovca i Piškorevaca, po dvije iz Antunovca, Belog Manastira, Bilja, Čepina, Ernestinova i Laslova, dok Aljmaš, Batina, Dalj, Jurjevac Punitovački, Kešinci, Koška, Marjančaci, Marijanci, Miholjački Poreč, Palača, Petrijevci, Semeljci, Vladislavci i Vrbica imaju po jednu novopozitivnu osobu.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalaze 66 osobe koje su oboljele od COVID-19 od kojih je devet na respiratoru. Pet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 414 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 3.322 osobe. Policija je jučer obavila 207 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, no svi provjeravani zatečeni su na prijavljenoj adresi.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji  u posljednja 24 sata 65 je novozaraženih, pokazali su testirani uzorci 182 osobe - 14 je iz Vinkovaca, 8 iz Vukovara, 6 iz Novih Jankovaca, 4 iz Starih Jankovaca, 3 iz Prkovaca, po dvije osobe iz Županje, Gradišta, Starih Mikanovaca i Tovarnika, po jedna iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Bogdanovaca, Drenovaca, Ilače, Komletinaca, Otoka, Rokovaca, Retkovaca, Slakovaca, Soljana i Vođinaca, a 10 je s boravištem izvan županije. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. 20 osoba je na bolničkom liječenju, dok su 283 u kućnoj izolaciji. Među njima je i 14 djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 4 nezdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja oboljelo je šest nastavnika i 14 učenika. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 1455, od kojih je 1133 osoba izliječeno, a 19 je preminulo. U samoizolaciji na području županije su 1123 osoba - iz sustava zdravstva 41 (10 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 8 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 24 nastavnika i 318 učenika.

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije podatke je objavio sinoć, nakon što su dobili rezultate testova provedene 19. i 20. listopada u Cabuni i Virovitici. Na tom području 24 osobe su pozitivne - po sedam ih dolazi s područja Virovitice i općine Voćin, petero je s područja Slatine. Dvoje ih dolazi s područja općine Špišić Bukovice, a po jedan s područja općine Pitomače i Orahovice. Jedna pozitivna osoba se nije javljala na mobitel, pa nije utvrđeno od kuda dolazi, njegovo epidemiološko stanje niti kako se je zarazio. Od njih 23, četrnaest je srednje, sedam je starije životne dobi, jedno je dijete, a jedan adolescent. Petero ih je asimptomatskih, dvoje imaju teže, a ostali blage simptome COVIDA-19, stoji u priopćenju stožera. U osječkom je KBC-u preminula jedna muška osoba (1951. godište) s područja Virovitičko-podravske županije, koja je imala brojne komorbiditete, a koja je do sada bila u Respiracijskom centru. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 11 pozitivnih COVID-19 pacijenata. U Osijeku su dva pacijenta s područja VPŽ. Jedna se osoba nalazi u Respiracijskom centru na respiratoru, a druga je u Klinici za infektologiju. 

Na posljednjem testiranju, na kojem je obrađeno 159 uzoraka, u Požeško-slavonskoj županiji evidentirano je deset novih osoba pozitivnih na koronavirus. Na tom području trenutno su aktivna 102 slučaja zaraze. 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba, a ukupno je testirano 11356 osoba.  "Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", ističu iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.