Hrvatski radio

Radio Osijek

Od danas nove mjere, od trgovina do okupljanja

13.07.2020.

11:30

Autor: Monika Kralj

Od danas nove mjere, od trgovina do okupljanja

Od danas nove mjere, od trgovina do okupljanja

Foto: - / -

Odlukom Nacionalnog stožera , od danas su obvezne maske za ugostitelje, profesionalne vozače te i za trgovce i za kupce u svim trgovinama. Već otprije nose se u javnom prijevozu. Nova su pravila i za veća okupljanja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odlučio je zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, a to podrazumijeva i često spominjanja vjenčanja, koje će se početi primjenjivati također od danas.

Prema toj odluci, organizatori okupljanja (osim onih koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju), a koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj službi Civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskog centra 112, najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Ta obavijest mora sadržavati svrhu, mjesto, dan i vrijeme održavanja okupljanja te podatke o kontakt osobi i o očekivanom broju sudionika.Također organizatori takvih okupljanja obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te evidenciju čuvati najmanje 14 dana te je, ako se utvrdi da je netko od sudionika okupljanja zaražen koronavirusom, organizator je obvezan evidenciju dostaviti službi Civilne zaštite.

Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kontrolu provedbe odluke i pridržavanja preporuka i uputa HZJZ-a provodit će timovi u koje će biti uključen po jedan inspektor Ravnateljstva civilne zaštite i jedan policijski službenik.

Preporučuje se da se na okupljanje ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljele od kroničnih bolesti. Treba unaprijed označiti sva sjedeća mjesta, međusobno ih udaljiti najmanje 1,5 metar te ograničiti dolazak na najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta.Preporučuje se da za istim stolom budu smještene osobe iz istog kućanstva te da raspored sjedenja bude točno utvrđen i nepromijenjen tijekom okupljanja.

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski za sve pružatelje usluga na okupljanjima osim glazbenika. Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podiju ovisi o veličini podija te je preporuka da se osigura prostor od četiri metra četvorna po osobi osim između članova istog kućanstva ili osoba koje su u uobičajeno bliskom kontaktu. Preporučuje se posluživanje hrane i napitaka isključivo na stol ispred gosta, u individualnim porcijama. Čaše, ostalo posuđe i ostale predmete ne smije se dijeliti s drugim osobama.

trgovkinje i Osječani o maskama

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.