Hrvatski radio

Radio Osijek

Od danas prijave za otpis duga

02.02.2015.

00:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas socijalno najugroženiji mogu početi s prijavama za otpis dugova. Mjera kojom bi moglo biti obuhvaćeno oko 60 tisuća najsiromašnijih, trebala bi im barem malo olakšati svakodnevnu borbu za preživljavanje. Na internetskim stranicama Fine građanima su dostupni svi podaci vezani uz otpis dugova ili odgodu ovrha te svi potrebni dokumenti i obrasci za taj postupak.

Vlada je sredinom siječnja prihvatila sporazum o oprostu dugova (prema teleoperaterima, bankama, javnim poduzećima i gradovima) najsiromašnijim građanima do 35.000 kuna, koji nemaju novca ni imovine da ga vrate. Procjenjuje se da je takvih građana otprilike 60.000. Prošlog četvrtka tom je sporazumu pristupila i Porezna uprava.
Dužnici na internetskim stranicama Fine https://servisi.fina.hr/otpis-duga-javna-objava/prijava mogu provjeriti zadovoljavaju li kriterij visine duga na dan 30. rujna 2014., što je jedan od kriterija za sudjelovanju u modelu otpisa duga.
Na Fininoj stranici navedeni su svi kriteriji za otpis duga odnosno odgodu ovrhe, kao i mjere i postupak za otpis duga odnosno odgodu ovrhe, a također se mogu preuzeti i svi potrebni dokumenti i obrasci. Pregled duga, navodi Fina, može se bez naknade preuzeti u poslovnicama same Agencije ili Centrima za socijalnu skrb.
Zahtjev za otpis duga mogu podnijeti samo građani čiji je račun, prema podacima Fine, blokiran dulje od 360 dana, i to do 30. rujna prošle godine, a dužni su kumulirano prema svim vjerovnicima do 35.000 kuna te ispunjavaju jedan od dva kriterija:

  • Kriterij A - osobe koje ostvaruju pravo na jednu od naknada iz sustava socijalne skrbi (zajamčena minimalna naknada, pomoć za uzdržavanje, osobna invalidnina) ili
  • Kriterij B – osobe koje ostvaruju prosječne primanja do 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive i nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogla koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba.

U prva dva mjeseca primjene (od 2. veljače do 2. travnja 2015.) isključivo će dužnici prema Kriteriju A imati pravo pristupiti mjerama. Tijekom preostala četiri mjeseca (od 2. travnja do 30. lipnja 2015.) dužnici prema Kriteriju B imaju pravo pristupiti mjerama. 

U Osijeku je oko 750 obitelji korisnika socijalnog programa Grada Osijeka koji primaju novčane naknade u Centru za socijalnu skrb i dužnici su po kriteriju A. Dužnici će sami odlučiti koje dugove žele otpisati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.