Hrvatski radio

Radio Osijek

Od danas strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji

18.11.2020.

07:42

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: brodportal,hr

Foto: brodportal,hr

Foto: - / -

Nacionalni Stožer civilne zaštite potvrdio je prijedlog Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije za uvođenje strožih epidemioloških mjera koje će se primjenjivati od danas .

Brodsko-posavska županija u prva dva tjedna studenoga dosegnula je razinu od 50 posto svih oboljelih od početka pandemije, a slavonskobrodska bolnica 60 posto popunjenosti kapaciteta predviđenih za oboljele od covida-19.
Novim mjerama smanjen je broj osoba koje mogu biti na javnim skupovima s 50 na 30. Iznimke su tri skupine javnih događaja: sportska natjecanja te izvedbe umjetničkih programa i kinopredstave, gdje je broj prisutnih osoba ograničen na 50.

Svi ugostiteljski objekti za goste mogu biti otvoreni samo do 22 sata, nakon toga dopuštena je samo priprema i dostava hrane. Ugostitelji i trgovci na ulazu jasno moraju istaknuti broj kupaca i gostiju koji istodobno mogu biti u objektu.
Od srijede je ograničen i broj sudionika na vjerskim slavljima. U vjerskom objektu na četiri metra četvorne može biti jedna osoba. Novim mjerama zabranjen je posjet korisnicima u domovima za stare i nemoćne. Zabranjuje se i korisnicima napuštati dvorište i objekt u kojem im je pružena usluga smještaja, osim u slučajevima koji su opravdani zbog medicinskih razloga te u posebnim uvjetima za koje dozvolu izdaje ravnatelj ustanove ili druga ovlaštena osoba. Na svim mjestima javnog okupljanja organizatori i vlasnici dužni su pojačano nadzirati provođenje propisanih epidemioloških mjera.
Stožer preporučuje da djeca iz udomiteljskih obitelji češće kontaktiraju s biološkim roditeljima preko "neizravnih oblika komunikacije", osim u slučajevima kada je njihov kontakt reguliran sudskom odlukom. Jedinicama lokalne samouprave preporučuje da prekinu iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste okupljanja. Građanima se preporučuje da privatna okupljanja ograniče na članove najviše dvaju kućanstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.