Hrvatski radio

Radio Osijek

Od danas sustav javnih bicikala i u Vinkovcima

01.12.2021.

15:10

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Grad Vinkovci

Foto: Grad Vinkovci

Foto: - / -

Na tri mjesta u gradu Vinkovčanima su od danas dostupni javni bicikli za koje gradske vlasti ističu da će, osim što će biti od koristi za promet, pridonijeti da Vinkovci budu još čišći i zeleniji grad.

"Dobili smo priliku da kroz ovaj projekt napravimo jednu lijepu priču kroz koju ćemo još jednom promovirati biciklizam u gradu te pridonijeti zelenijem i čišćem okolišu i okružju u kojem živimo. Dajemo priliku da naši sugrađani, ali i drugi koji se nađu u Vinkovcima mogu iznajmiti bicikl i voziti ga na području grada te, ako već nisu, isprobati i električni bicikl", rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je sjeo na bicikl i napravio krug po gradu.
Stanice s javnim biciklima zasad su postavljene ispred pošte u Reljkovićevoj ulici, na Trgu kralja Tomislava kod željezničkog kolodvora te u parku Lenije.
Direktor Sustava javnih bicikala Nextbike Ante Gustin rekao je da se korisnici prije uporabe bicikla moraju registrirati u aplikaciju Nextbike, skenirati broj bicikla i platiti, čime se bicikl otključava. Cijena je pet kuna za pola sata vožnje, a godišnja karta 200 kuna, uz mogućnost svakodnevnog korištenja bicikla od pola sata.
Prema riječima voditelja projekta Josipa Barišića iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, vrijednost projekta je 656.000 kuna, a financiran je 40 posto europskim novcem preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te 60 posto iz gradskog proračuna. Cilj je potaknuti građane na zdraviji način prijevoza, smanjiti emisiju CO2 u gradu i promet u gradu, ali i povezati željeznički i autobusni prijevoz s biciklističkim prijevozom, poručio je Barišić.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.