Hrvatski radio

Radio Osijek

Od Ernestinova do Osijeka odsada i biciklom

23.05.2022.

12:34

Autor: Radio Osijek

Otvorena biciklistička staza u Ernestinovu

Otvorena biciklistička staza u Ernestinovu

Foto: OBŽ / -

Ernestinovo je dobilo novu biciklističko-pješačku stazu čija je izgradnja najvećim dijelom financirana novcem Europske unije u sklopu razvoja biciklističke infrastrukture Urbane aglomeracije Osijek. Uz to što će puno značiti za sigurnost biciklista, Ernestinovo je povezala s gradom, a posebno se novim kilometrima vesele djeca koja su se stazom prva provezla nakon službenog otvorenja.

Izgradnjom staze vrijedne 7 i pol milijuna kuna Ernestinovčanima, ali i onima koji posebice u ljetnim mjesecima dolaze u mjesto otvara se mogućnost da to učine vozeći bicikl, što još povećava turističku atraktivnost Ernestinova koje je nadaleko poznato po kiparskoj koloniji.

„Važno je naglasiti kako je ukupna vrijednost ovog projekta dva puta veća nego naš godišnji izvorni proračun, pri čemu je 6,3 milijuna kuna europskog novca, a ostatak su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Općine Ernestinovo u jednakim omjerima. Novim stazama povezali smo se na postojeće staze Općine Antunovac i Grada Osijeka te na međunarodnu biciklističku rutu prema Republici Mađarskoj”, rekla je općinska načelnica Marijana Junušić i dodala da se ovim projektom ujedno želi potaknuti sumještane na aktivniji i zdraviji život te češći boravak na otvorenom.

Nije tu kraj razvoja biciklističke mreže jer gotov je projekt za izgradnju još 4,3 kilometra na području Laslova, 2 kilometra do Šodolovaca, a izrađuju se i elaborati za obilježavanje biciklističko-pješačkih i jahačkih staza uz rijeku Vuku i veće odvodne kanale, čime bi se ukupno dostiglo 40 kilometara biciklističkih staza na području Općine Ernestinovo.

„Ovo je samo jedan od uspješnih projekata na području Općine Ernestinovo, koja se snažno razvija u posljednjih nekoliko godina. Načelnica Marijana Junušić i njezin tim provode velike projekte bez straha od njihove realizacije i na taj način pridonose razvoju ovog područja, kao i ravnomjernom razvoju Osječko-baranjske županije”, kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Galerija
Otvorena biciklistička staza u Ernestinovu, Foto: OBŽ/-
načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić i zamjenik župana Mato Lukić, Foto: OBŽ/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.