Hrvatski radio

Radio Osijek

Od idućega tjedna uništavanje komaraca iz aviona

19.06.2019.

14:13

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Vlada je na današnjoj sjednici zadužila ministarstvo zdravstva da u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baransjke županije poduzme sve potrebne mjere učinkovitijeg rješavanja komaraca. U Osijeku su se sa županom Ivanom Anušićem sastali načelnici i gradonačelnici s područja županije.

Na 8 od 20 mjernih postaja Zavoda za javno zdravstvo županije zabilježeno je 1000 jedinki komaraca u 12 sati. Stanje je alarmantno i zatražena je pomoć Vlade. Premir Andrej Plenković obećao je kako će Ministarstvo zdravstva u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo početi uništavanje komaraca za što se pronašlo 5 milijuna kuna u državnom proračunu. "Ovisno o tijeku rješavanja problematike dezinsekcije u provedbi zaključka po potrebi će se uključiti Vlada pružanjem financijske pomoći", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Premijer Andrej Plenković očekuje da županijski Zavod za javno zdravstvo što prije poduzme odgovarajuće mjere. "Mislim da je ovo primjeren i hitan odgovor Vlade i očekujem da županijski Zavod za javno zdravstvo što prije poduzme odgovarajuće mjere, a Vlada će ako će biti potrebno naći dodatna financijska sredstva da se ovo pitanje riješi što prije", rekao je premijer.
Vladi su se zbog problema najezde komaraca i pružanja pomoći obratili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, naveo je ministar Kujundžić te objasnio da se na poplavnom području Drave i Dunava, dizanjem razine vode, stvaraju velike površine koje postaju intenzivna legla komaraca te je od travnja do listopada kvaliteta života stanovništva na području Županije i Grada značajno ugrožena.
Sastanak s načelnicima i gradonačelnicima
"Dosadašnji način uništavanja očito nije bio dobar i žalosno je da smo morali dočekati neizdrživu situaciju kako bi smo reagirali", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić nezadovoljan radom nekih načelnika čije općine nisu sudjelovale u tretiranju komaraca. Kao jedinu učinkovitu mjeru Anušić je najavio aviotretiranje već idućega tjedna, ali i osnivanje Javne ustanove kojoj će cilj biti prije svega zdravstvena zaštita od komaraca.
"Riječ je o javno zdravstvenom problemu kojega moramo svi rješavati svih 365 dana poglavito u poplavnim područjima poput Kopačkog rita", dodao je zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota. Trenutačno je na području Grada osam vrsta komaraca. Najveći ih je broj upravo s poplavnog područja koji mogu letjeti i do 75 kilometara.
Općina Bilja je uz Kopački rit i ondje stanje uistinu alarmantno, kaže načelnik Željko Cickaj, ističući kako su još prošle godine tražili pomoć grada Osijeka. 
Dok ne stignu za idući tjedan najavljeni avioni raduje spoznaja da je donesena strategija uništavanje komaraca - koja podrazumijeva prevenciju, monitoring, zamagljivanje sa zemlje, a potom ako treba aviotretiranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.